23. okt
FOR LITE: Stadig flere frykter at nye Kirkenes sykehus blir for lite. Nå er fylkeslegen bekymret.
 
Fylkeslegen også bekymret
Fylkeslege Eivind Merok i Finnmark er også bekymret for størrelsen på nye Kirkenes sykehus. I et brev til Helsedirektoratet stiller han store spørsmålstegn til beredskapsplanleggingen av nysykehuset.

Publisert: 17.feb.2016 10:16
Oppdatert: 23.okt.2017 11:01

I forrige uke uttrykte ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger bekymret for størrelsen og beredskapsplanleggingen av det nye sykehuset.

Møte

5. januar var det et møte mellom fylkeslegen, ordføreren og Finnmarkssykehuset for å evaluere erfaringene etter beredskapssituasjonen i kommunen etter flyktningestrømmen som kom i høst.

– På møtet kom det fram at utfordringene gjennom høsten ikke hadde vært mulig å håndtere tilfredsstillende ved nye Kirkenes sykehus, skriver Merok i brevet til Helsedirektoratet.
Fylkeslegen skriver at kapasiteten i høst til tider var presset til det ytterste, både for personell, lokaler og utstyr.

Sårbart

Møtet viste at den reduserte størrelsen på nye Kirkenes sykehus som et spesielt sårbart område.

– Det ble stilt spørsmål ved om det var grunnlag for å revuredere kapasiteten ved det nye sykehuset. Siden bygget allerede er under oppføring, haster det med en slik avklaring. Klinikkledelsen så ingen mulighet for kapasitetsøkning eller fleksible løsninger innenfor rammen av det bygget som er planlagt. Dette betyr at bygningsmassen må økes for å kunne møte beredskapsutfordringer. Dette vil igjen føre til økte kostnader både på investerings- og driftssiden, noe Finnmarkssykehuset ikke hadde rom for, skriver Merok.
Fylkeslegen uttrykket bekymring for dette.,

– I tilfelle en beredskapssituasjon skulle oppstå, vil redusert kapasitet på nye Kirkenes sykehus kunne slå inn med konsekvenser både for Sør-Varanger og Øst-Finnmark forøvrig ved å påvirke normal drift av lokalsykehuset. Det er naturlig å vurdere beredskapsbehovet både i spesialisthelsetjenesten og i kommunen opp mot smittesituasjoner og andre scenarier, skriver Merok.

Beredskap

Fylkesmannen vil ta de beredskapsmessige utfordringene opp med nasjonale helsemyndigheter.

– I første omgang ønskes nasjonale innspill til risiko- og sårbarhetsvurderingene som bør gjøres lokalt. Vi spør også om det kan bli aktuelt med nye myndighetskrav til kommune og helseforetak på bakgrunn av de erfaringene som ble gjort i høst. Dersom svarene på dette har konsekvenser for byggeprosessen av nye Kirkenes sykehus, er det spesielt viktig å få klargjort dette raskt for å kunne foreta nødvendige justeringer av byggeprosessen som allerede er i gang, sier Merok.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no