19. okt
BOCCIA-VINNERE: Raymond Hallonen, Knut Olav Sjømark og Tommy Martin Eriksen vant den store Boccia-konkurransen. (Foto: Åsmund Røst)
 
Fylkesleker på bristepunktet
Fylkeslekene for psykisk utviklingshemmede trekker såpass mange deltakere at de fyller det som er av overnattingsplass.

Publisert: 19.sep.2013 10:17
Oppdatert: 23.okt.2017 11:16

- Vi har hatt nesten hundre deltakere dette året, inkludert ledsagere, sier Åsmund Røst ved Pasvik folkehøgskole. I helga ble Fylkeslekene for psykisk utviklingshemmede holdt ved Pasvik folkehøgskole, og de har hatt så mange deltakere som de har plass til.

- Vi samler deltakere fra hele Finnmark hvert år, til høst- eller vinterleker. Vi har hatt økt pågang, og nå er vi helt på smertegrensa når det gjelder overnatting. Fra før av må vi leie oss inn på miljøsenteret for å få nok overnattingsplasser, sier Røst, som blant annet har vært speaker for arrangementet.

Stort behov

- Det virker å være et stort behov for disse lekene. Det kom 32 stykker fra Hammerfest i buss, sier han. Og terskelen for å være borte en helg er gjerne større for mange av deltakerne, siden de gjerne trenger egne ledsagere med seg.

Røst skryter ekstra av elevene og de ansatte på folkehøgskolen. Elevene har spesielt hjulpet til med arrangementet, og på kjøkkenet. Når det er rett under 200 personer som alle skal få noe ordentlig å spise, tar det en del ressurser.

Boccia-vinnere

Røst mener lekene er et viktig tilbud til de svakeste gruppene i samfunnet, som kanskje ikke har så mange tilbud fra før av.

- Det viktigste i lekene er idretten, sier Røst. Han nevner blant annet ballkast og flere løp som eksempel. Men det som vekker størst begeistring er Boccia-konkurransen. Denne lagsporten dreier seg om å treffe nærmest en hvit kule med lagets egne kuler.

- Vi hadde 15-16 lag påmeldt, med tre deltakere hver, forteller speakeren.

Etter mange harde kamper var det to lag fra Sør-Varanger som sto igjen i finalen. Vinnerne ble Raymond Hallonen, Knut Olav Sjømark og Tommy Martin Eriksen, som kunne løfte vandrepokalen i været til jubel i godværet.

Tøffe båter

Deltakerne hadde også andre tilbud som hundekjøring, hesteridning, dans og natursti. Og så har man jo muligheten til å dra på båttur langs grensa til Russland, gjennom et samarbeid med Forsvaret.

Det var det noen som hadde gledet seg til, blant andre Tor Alfred Alfredsen og ovennevnte Tommy Martin Eriksen. Tor Alfred hadde ikke blitt med båtene på to år.

- Det blir fart og spenning. Det liker jeg. Ja, det er tøffe båter, det her, sa Tommy før han fikk på seg flytedressen og klatret om bord.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no