22. okt
TILSYN PÅ ALLE SKOLENE: Britt Erna Christensen i Samisk foreldrenettverk mener det burde vært gjort tilsyn på alle skolene i Sør-Varanger, ikke bare to av dem.
 
Fylkesmannen avdekker lovbrudd i tilsynsrapport
– Skolene i Sør-Varanger har ikke gode rutiner for å tilby samisk som førstespråk, sier Fylkesmannen i tilsynsrapport.

Publisert: 19.jan.2016 09:44
Oppdatert: 23.okt.2017 10:59

– Rapporten stemmer ganske bra med våre opplevelser, konstaterer Britt Erna Christensen i Samisk foreldrenettverk.
Christensen sier hun er glad Fylkesmannen har utført et tilsyn.

– Det er jeg takknemlig for, men det burde vært utført tilsyn ved alle skolene, ikke bare to av dem.

Fylkesmannen har sett nærmere på tilbudet hos Bjørnevatn skole og hos Hesseng Flerbrukssenter. Begge skolene informerer om valg av samisk som andrespråk og som tredjespråk, men ikke om at samisk som førstespråk tilbys av skolene, og det finnes ingen informasjon i tilsendte informasjonsskriv om samisk førstespråksopplæring til bruk på skolene.

Ikke gode rutiner

– Fylkesmannen vil påpeke at dersom en elev eller foresatt henvender seg til kommunen eller skolen med en forespørsel angende opplæring i eller på samisk, så har kommunen/skolen en plikt til å gi veiledning om vedkommendes rettigheter etter opplæringsloven.

– På bakgrunn av dette vurderer Fylkesmannen at skolene i Sør-Varanger kommune ikke har gode rutiner for å tilby samisk som førstespråk.

Dette er et lovbrudd kommunen nå skal uttale seg om, deretter skal det lages en endelig tilsynsrapport.
– I endelig tilsynsrapport vil kommunen gis rimelig frist til å rette det ulovlige forholdet.

Ikke forsvarlig system

Opplæringslovens paragraf 13-10 fastslår at kommunen skal ha et system som er egnet til å vurdere om kravene i lov og forskrift blir oppfylt.

– Sør-Varanger kommune har sendt inn et skriv som omtaler samisk opplæring i kommunene herunder kompetanseutvikling, studiehjemmel og fagdager gjennom et skoleår. Fylkesmannen kan ikke ut fra dette skrivet se at dette sikrer kravene i paragraf 13-10 om et forsvarlig system. Fylkesmannen kan ikke se i tilsendte skriv at skolene har klare rutiner for kommunikasjon og samhandling mellom skoleeier og skolene som gjelder samisk opplæring.

Følge opp

Britt Erna Christensen i Samisk foreldrenettverk sier det nå er opp til kommunen å følge opp saken.

– Det er kommunen som har det store ansvaret. Det er mange spørsmål å stille. Hva gjør skolene dersom det er sykdom blant lærerer, settes det inn vikar? Får den aktuelle aldersgruppa riktige lekser til sitt nivå? Og blir de rusta til å ta de eksamenene de faktisk skal ta?

– Sør-Varanger kommune har mottatt foreløpig tilsynsrapport vedrørende tilsyn knyttet til samisk undervisning i grunnskolen fra Fylkesmannen i Finnmark. Skoleeier har hatt en gjennomgang av eksisterende rutiner for opplæringen, og er i gang med å oppdatere gjeldende rutiner for å imøtekomme tilbakemeldingene i foreløpig tilsynsrapport, skriver konstituert Kommunalsjef Oppvekst i Sør-Varanger kommune, Ane-Marie Solli, i en kommentar.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no