19. okt
STYRKING: Fylkesutvalget ønsker en styrking av GSV med et permanent Jegerkompani innen 2019. (Arkivfoto: Håvard Mækelæ).
 
Fylkesutvalget vil styrke Hæren
Fylkesutvalget i Finnmark mener langtidsplanen for forsvarssektoren skal gi tydelige politiske signaler om at Norge vil ivareta sine egne og internasjonale interesser i nord.

Publisert: 25.sep.2016 10:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:09

Hæren skal styrkes med permanent tilstedeværelse i Porsanger og et jegerkompani i Sør-Varanger. Fylkesutvalget krever et troverdig «terskelforsvar» som i samarbeid med NATO evner å avskrekke potensielle motstandere, forsvare landsdelen og håndtere uønskede hendelser, med og uten alliert støtte. 

- Hæren har en spesielt viktig rolle for å sikre en «landbasert terskeleffekt» i nord.

Styrking

Ifølge en pressemelding forventer Fylkesutvalg i Finnmark følgende tilstedeværelse og styrking i fylket:

Hæren

Styrke samarbeidet med Brigade nord, allierte, Heimevernet og luftressurser ved å etablere:

- Permanent tilstedeværelse på Porsangmoen med en mekanisert stridsgruppe og/- eller «lett infanteri/jegeravdeling» på minimum kompani størrelse, med bærbart luftvern og panserbekjempelse for økt operativ evne, innen 2019.

- Permanent tilstedeværelse av Jegerkompani ved Garnisonen i Sør-Varanger (GSV) med bærbart luftvern og panserbekjempelse for økt operativ evne, innen 2019.

Heimevernet

Heimevernet skal være en betydelig landbasert ressurs sammen med permanente Hærstyrker gjennom:

- Sikre rekruttering og utdanning for å oppfylle styrkemålet på 2000 soldater og 200 mannskaper i innsatstyrken, samt videreføre kapasiteter som kan operere langs kysten

- Øke Heimevernets stab (HV 17) for å styrke samarbeidet mellom Hærstyrker, alliert trening, samvirke mellom våpengrenene og sivile aktører i rammen av totalforsvaret.

Alliert treningssenter, Halkavarre skytefelt og Banak flystasjon (Porsanger kommune).

Hovedsete for alliert treningssenter(ATS) i Porsanger skal styrke NATO samarbeidet gjennom:

- Økt bruk av Porsangmoen som fast treningsbase for allierte i forbindelsen med NATO øvelser i fylket, landsdelen og resten av landet,  for å bedre samtreningen med  permanente Hærstyrker i strategisk område

- Bedre utnyttelse  av Porsangmoen sin samlokalisering med Halkavarre skyte- og øvingsfelt som er "Europas beste" på kompliserte bakke til luftoperasjoner. Skytefeltet på  253 kvadrat kilometer er fremtidsrettet med få begrensninger i forhold til bruks,- støy- og miljørestriksjoner.

- Styrke bruken av Banak flystasjon til NATO trening gjennom logistikkbase, fremskutt base for jagerflyøvelser i nord og jagerflyoperassjoner i Halkvarre skytefelt.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no