21. okt
ÅPNING: Gunnar Reinholdtsen åpner.
 
Fyller biblioteket med grønt
Kjærlighetserklæringer til naturen er stilt ut i Sør-Varanger Bibliotek.

Publisert: 30.jul.2014 15:28
Oppdatert: 23.okt.2017 10:41

– Det vi har aller mest vondt av; hva er det?

Dette spurte Paul Aspholm ved Bioforsk Svanhovd, i sin tale til de fremmøtte.

– Det vi ikke vet. For da gjør man galt, svarte han.

«Fra naturens ståsted er nasjonale grenser kun linjer på et kart. Dyr og planter lever der det finnes gunstige levekår. Ofte bevares slike urørte naturområder med gode vilkår for mange arter i disse grenseområdene. Denne utstillingen forteller om den nordligste delen av Fennoskandias grønne belte, med dets interessante severdigheter – knyttet til vår felles arktiske biologi, kulturarv og geologi.»

Slik står en del av budskapet skrevet i vandreutstillingen «Fennoskandias grønne belte».

Utstillingen er en del av prosjektet «Arctic Biological, Cultural and Geological Heritage», et prosjekt ledet av Metsähallitus Natural Heritage Services of Lappland og finansiert av programmet Kolarctic ENPI CBC.

Partnere fra Norge, Finland og Russland er involvert i prosjektet. På norsk side er det hele organisert av Bioforsk Svanhovd og Miljøvernavdelingen ved Fylkesmannen i Finnmark.

Hundre år

«Det du ikke ser Kunne ødelagt alt sammen. Høyspentmaster, veier og borerigger, eller urørt natur, praktfulle fosser og levende hav? I hundre år har Naturvernforbundet kjempet for mangfoldet i naturen. Ja, det finnes knapt et verneområde, en fredet fjellblomst eller fjernet skuddpremie hvor vi ikke har hatt en avgjørende finger med i spillet.»

Dette er et utdrag av teksten fra utstillingen «Naturvernforbundet 100 år».

– Vi markerer det her med ei utstilling som peker på utfordringer, aktuelle virkeområder, resultater, og viser eksempler på den naturen vi forsøker å beskytte.

Slik åpnet Gunnar Reinholdtsen, styremedlem i Naturvernforbundet i Finnmark, utstillingen.

– Jorda er inne i sin sjette utryddingsbølge. Ikke siden dinosaurene forsvant for 65 millioner år siden, har verden sett et tilsvarende tap av arter som i dag. Denne gangen kan vi ikke skylde på asteroider. Det er vi selv som står bak. Vi ødelegger en balanse som det tok jorden millioner av år å utvikle, konsekvensene kjenner vi ikke – men risikoen er stor, sa han i talen.

Ny språkdrakt

– Vil dere være med meg på en reise, spurte Vigdis Våvang.

Våvang har gitt boken «En sommer i Finmarken, Russisk Lapland og Nordkarelen : Skildringer af Land og Folk» av Jens Andreas Friis en ny språklig drakt.

På biblioteket fortalte hun om sitt første møte med boken, og arbeidet med den. Våvang presenterte også et sammendrag av innholdet.

– Men dere må ikke tro at dere ikke bør lese boken, selv om jeg har fortalt om innholdet. For jeg har utelatt mye interessant, sa hun.

I en måned skal utstillingene være oppe i Sør-Varanger bibliotek. Helt frem til 29. august.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no