8. des
NOK: Alexander Johansson har opplevd slitasje blant enkelte av hundene sine og gir seg etter halvgått Finnmarksløp.
 
Ga seg etter 50 mil
Men kirkeneskjøreren er likevel fornøyd.

Publisert: 12.mar.2014 12:11
Oppdatert: 23.okt.2017 10:37

Alexander Johansson fra Sør-Varanger og Sverige ga seg etter halvgått Finnmarksløp.
Etter fjorårets sterke 17. plass i 50-mila, så struttet han av selvtillit foran årets dobbelt så lange Finnmarksløp. Hundesjefen ved snøhotellet hadde som mål å fullføre, men da han kom inn som 42. spann inn til Kirkenes sentrum, så skjønte han at dette var over.

– Jeg har mange unghunner i spannet. Hundene har fått en del skavanker etter de 50 milene, men ellers er de OK. Hundene har hatt en kjempeopplevelse og jeg har hatt en kjempeopplevelse. Jeg lar det bli med det i år, sier Johansson, 22 år og fra Småland i Sverige. De siste knappe fire årene har han bodd i Sør-Varanger.

Varmt vær verst

Nesten 45 timer i effektiv gangtid har han og hundene hatt fra Alta. Turen ble av det tøffe slaget i år.

– Vinden gjorde meg ingenting. Det varme været og skareføre gikk hardt utover potene til hundene og gjorde at de fikk problemer med å spise snø, sier Johansson, mens han pakker sammen utstyret.
Veterinær Trine Marhaug gratulererte Johansson med vel utført jobb, til tross for at han ikke kom seg tilbake til mål i Alta i år.

– Du har tatt en tøff og klok beslutning, sa Marhaug som har vært med å gå gjennom samtlige hunder som har vært innom sjekkpunkt Kirkenes de dagene hundekjørerne har vært her.

– Det har ikke vært mye å sette fingrene på. Hundene er slitne, men det skal jo også bare mangle, sier hun.
Etter å ha satt fra seg en hund i Tana og en i Levajok, kom han til Kirkenes med ti hunder i spannet. Alexander kaller hundene for heltene sine.

– Javisst er de det. De er virkelige helter som jeg kan stole på. Vi er et godt team.
Han tar et godt tak rundt lederhundene Josef og Ganda. Josef har hatt litt problemer med bicepsen.

– Da er det mest fornuftig å stoppe her.

– Hva er det tøffeste distansen i Finnmarksløpet?
Den må Alexander tenke noen sekunder på.
– Jo, Varangerbotn til Sirbma og Sirbma-Levajok. Da er det langt ute i løpet, du skal opp fjellet og må vite hva du gjør.
Johansson sier han ikke er sliten etter halvgått løp.
– Nei, jeg har jo bare stått bak på sleden. Nå skal vi gjøre en grundig evaluering av årets Finnmarksløp, så skal både jeg og hundene trene godt og så er vi tilbake neste år. Men vi skal også kjøre Pasvik Trail om noen uker, sier Johansson.

To brøt

Totalt har 16 av 56 løpere brutt årets 100 mil-versjon av Finnmarksløpet. I tillegg til Johansson har også Jan Vidar Dahle fra Sør-Varanger brutt årets Finnmarksløp. Han ga seg i Tana etter sykdom blant hundene.
På 50-mila, som ble vunnet av Ronny Wingren foran Hilde Askildt og Elisabeth Edland, endte Aleksander Kirkfjell fra Sør-Varanger på 37. plass. Bente Levorsen og Nicole Burger fra Sør-Varanger brøt.

Frydenlund leder

Onsdag kom de fremste kjørerne til Sirbma. Ronny Frydenlund, som leder, kom dit ved 14-tiden. Harald Tunheim kom dit nesten samtidig. Sigrid Ekran var forventet inn dit litt før halv tre, mens Birgitte Næss Wærner var forventet inn like før klokken tre. Juha Hokka, som var først inn til Kirkenes, ligger på 17. plass, mens Lars Monsen som var først ut av sjekkpunkt Kirkenes, er på 22. plass.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no