9. des
MULIG: Det er aktuelt å sette opp ladestasjon i nærheten av rådhuset. Der er det allerede 400 volts nettstasjon, som ble installert for å støtte elkjelen inne i bygget.
 
Går for dyrere elbilstasjon i sentrum
Utvalg for plan og næring ønsker seg en 50 kilowatts hurtigladestasjon i Kirkenes. Det er langt dyrere enn de 100 000 kronene kommunen har satt av, så de trenger samarbeidspartnere.

Publisert: 21.mar.2016 07:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:02

Kommunens budsjett for 2016 inkluderer 100 000 kroner til å opprette elbil-ladestasjon for to biler av gangen i Kirkenes. Torsdag kom de seg ett steg nærmere å realisere planene, idet Utvalg for plan og næring vurderte en rapport om stasjonsmulighetene i Kirkenes.

Utvalget har gått for en hurtigladestasjon med 50 kilowatt i Kirkenes sentrum. De vil ikke at kommunen skal drifte stasjonen, men ønsker heller å støtte en privat aktør som skal eie og drifte ladestasjonen.

– Det forutsettes at ladestasjonene er selvfinansiert, står det i vedtaket.

Det er ikke satt noen tidsplan videre i saken. Men utvalgsleder Mariann Wollmann Magga håper at en ferdig ladestasjon kan stå på plass i Kirkenes sentrum til høsten i år.

Selve sentrum

Plan- og næringsutvalget har ikke satt noen føringer på hvor ladestasjonen skal ligge, annet enn at den skal være i selve Kirkenes sentrum.

– Den skal ikke være ved moloen eller industriområdet. Den skal være der folk er, for eksempel nært hotellene, slik at den er praktisk å bruke, sier Magga.

Ifølge ladestasjon-rapporten bør en stasjon ligge i nærheten av en av Varanger Krafts nettstasjoner, så man slipper å grave ned mye kabler.

I Kirkenes sentrum er det for øyeblikket to nettstasjoner som kan brukes på denne måten. En nettstasjon ved rådhuset har allerede nok strømstyrke til ladestasjoner. En nettstasjon i Samfunnshuset skal erstattes i løpet av 2016, men der trengs det egen trafo i tillegg. Det må kommunen da betale for.

Dyrt alternativ

Hurtigladestasjon er ett av de dyrere alternativene. Ladestasjon-rapporten konkluderer med at en slik stasjon kan koste opptil 300 000 kroner, pluss utgifter til Varanger Kraft. Det er langt over kommunens budsjett, og det er utvalget klar over.

Derfor mener de at kommunen må finne flere alternative samarbeidsaktører.

I tillegg vil de ha i gang et samarbeid med Enova. Enova har egne planer om å støtte private aktører som vil opprette ladestasjoner. Statsforetaket ser for seg å ha på plass ladestasjoner helt til Kirkenes innen november 2017, uavhengig av kommunens planer.

– Det vi setter opp nå, vil ta tid å utrede, og vi har bedt om en ny runde for å se på samkjøring med Enova, sier Magga.

Saken går nå tilbake til administrasjonen, som skal utrede saken videre.

Selv om utvalget nå har gått for hurtigladestasjon i samarbeid med næringsaktører, er det ikke gitt at det blir den endelige ladestasjon-planen. Saken skal tilbake til plan- og næringsutvalget, og så har kommunestyret det siste ordet i saken.

– Semihurtigladere er ikke nok

Ladestasjon-rapporten slår fast at kommunen måtte ha gått for en såkalt semihurtiglader, om det skulle være noen sjanse for kommunen å drifte ladestasjonen selv.

Selv da vil man komme over budsjettet. Å opprette en semihurtigladestasjon vil koste omtrent 105 000 kroner ifølge rapporten, pluss betaling til Sydvaranger om de må utvide kapasiteten.

Disse semihurtigladerne fungerer for dagens biler, men ikke like godt for neste generasjons elbiler. Ifølge rapporten vil det ta for lang tid å lade opp de større batteriene som kommer i nyere biler. Derfor har plan- og næringsutvalget gått for den dyrere løsningen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no