19. okt
REAGERER: Henning Bråten i Norden klippe (til venstre) reagerer sterkt på regjeringens forslag. Det gjør også Øystein Hansen i Fagforbundet og LO-sekretær Bjørn Johansen.
 
Går til kamp mot ny arbeidsmiljølov
LO, Fagforbundet og hovedtillitsvalgte ved flere store bedrifter i Sør-Varanger ruster nå til kamp mot regjeringens forslag til ny arbeidsmiljølov.

Publisert: 13.jun.2014 12:43
Oppdatert: 23.okt.2017 10:40

Regjeringen la nylig fram sitt forslag til ny arbeidsmiljølov. Det skal bli lettere å ansette folk på midlertidige kontrakter, regjeringene åpner for søndagsåpne butikker, permisjonsreglene endres og arbeidsgiverne kan med den nye loven lettere beordre sine ansatte på overtid. Forslagene er nå sendt på høring.
– Jeg tror det er veldig mange som i dag står uten jobb, som ikke får vist seg fram i arbeidslivet i det hele tatt. Som drømmer om å få en arena å vise seg fram på, som igjen kan være det som gjør at de får faste jobber i framtiden, sa arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) da han framla forslagene tirsdag.

Reaksjoner

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. LO-leder Gerd Kristiansen sier regjeringen må ruste seg til krig mot fagbevegelsen.
– Vi vil ikke tilbake til løsarbeidersamfunnet, der arbeidsfolk står med lua i handa, sier Kristiansen til TV2.
Med støtte fra Venstre har regjeringen flertall for ny arbeidsmiljølov. Resten av opposisjonen lover omkamp. LO-sekretær i Finnmark, Bjørn Johansen, mener forslaget er en gavepakke til arbeidsgiverne. Det verste med forslaget mener han er den usikkerheten dette skaper for arbeidstakerne.
– Det blir mindre forutsigbart. Det har vist seg før, folk blir syke av å ikke vite. Ta dette med midlertidig ansatte. Forslaget vil åpne helt opp for dette. De vil også forlenge prøvetiden. Seks måneder bør holde som prøveperiode. Dette vil skape en usikkerhet for de midlertidige ansatte og vil heller ikke føre til flere ansatte i jobb, sier han.
Nestleder ved Fagforbundet i Finnmark, Øystein Hansen, mener endringen vil være en katastrofe for de yngste arbeidstakerne.
– Hva med de unge som skal stifte familie. Ved at vi vil få flere midlertidige ansatte på arbeidsplassene, så er det en katastrofe for ungdommen. De har ikke en sjanse til å få lån dersom de er midlertidige ansatte, sier Hansen og kaller regjeringens forslag for gammel vin i ny innpakning.

Likebehandling

Regjeringen åpner også opp for avvikling av likebehandlingsprinsippet.
– Dette vil føre til flere vikarer som blir leid inn til bedriftene. Ikke bra for arbeidstakerne. Og innstillingsretten som skal tas fra LO og gis til Arbeidstilsynet. Dette vil føre til større timeantall på skiftene og lettere for arbeidsgiverne å si opp permitterte, sier Johansen.
– Ta dette med grensen for overtid, som regjeringen vil øke fra ti til 15 timer i uka. Ikke bra og da spesielt ikke for de eldste arbeidstakerne, sier Hansen.
Skjermingen av søndagene kan også være en saga blott dersom det kommer en ny arbeidsmiljølov.
– Det glir ut av nevene våre med dette. Hver dag blir en hverdag med dette forslaget, sier Johansen.
– Og hva med barnehagene. De må vel også åpne på søndagene, dersom mor og far må begynne å jobbe da. Vi er på vet tilbake til et klassesamfunn med A-lag og B-lag i arbeidslivet. To mennesker som gjør likt arbeid, får ulikt betalt, sier Hansen.
Det eneste LO-sekretær Johansen mener er bra med regjeringens nye forslag er økte strafferammer for dem som bryter arbeidsmiljøloven.

Reaksjoner

Hovedtillitsvalgt for Nordens klippe, Henning Bråten, mener at endringene er et bestillingsverk fra NHO.
– Man skyver de svakeste foran seg. Arbeidsgiverne kan si opp faste ansatte og leie inn folk fra andre land, som flys inn og flys ut. Dette vil være en katastrofe for samfunnet, sier han.
– Og kreativiteten vil være stor. Det er ingenting i veien for at du får en avtale fra januar til påske igjen og så fortsetter den etter påske, slik at arbeidsgiverne slipper å betale lønn i påskeuken, sier Hansen.
Nå sendes forslaget til høring.
– Vi skal la høre fra oss. LO har 900 000 medlemmer og vi skal si fra. Vi kan ikke sitte stille og se på at de tillitsvalgtes verktøy svekkes og at det gis mer makt til arbeidsgiverne, sier Johansen.
– Det er ikke overrasket at dette skjer, men vi har ikke vært flinke nok til å markedsføre motforestillingene, sier Hansen.
– Dessverre er det slik at mange arbeidstakere ikke kjenner til det som nå skjer. Arbeidsfolk må våkne opp. Dette vil føre til mer rovdrift på folk, sier klubbleder ved Kimek, Rainer Ingebrigtsen.
– Dette må føre til generalstreik, sier Bråten.

Noe bra

Administrerende direktør ved Kimek, Greger Mannsverk, har vært i dialog med LO om den nye arbeidsmiljøloven.
– Noe er bra og noe ikke så bra med regjeringens forslag til ny arbeidsmiljølov. Men jeg har så langt ikke satt meg inn i forandringene, sier Mannsverk.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no