15. okt
64 MILLIONER: Det gamle sykehuset med omkringliggende bygninger skal selges. Eiendommen er taksert til 64 millioner. (Begge arkivfoto: Yngve Grønvik).
 
Gammelsykehuset selges
Det gamle sykehuset i Kirkenes skal nå selges. Prisen er på 64 millioner kroner. Kommunens interesse er foreløpig laber.

Publisert: 12.des.2016 14:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:12

Finnmarksykehuset HS har lagt ut gamle Kirkenes sykehus for salg. Sykehuseiendommen utgjør totalt 157 mål og er taksert til 64 millioner kroner. Boligmassen består i tillegg til selve sykehuset elevhjem, søsterhjem, pikehjem. Boenheter blant annet i Bakkeveien og Bøkfjordveien samt tre egne eneboliger legges ut til salg i egne pakker. Totalverdien er vurdert til 85 millioner kroner.

Ikke eie

Salget er ment å frigjøre kapital for å sikre tilgang på boliger for ansatte og vikarer i nærheten av nytt sykehus på Skytterhusfjellets boligfelt. Helseforetaket ønsker ikke å eie boliger for dermed å redusere finanskostnader knyttet til vedlikehold.

Når det gjelder Bakkeveien, vil trolig helseforetaket eie og drifte boenhetene her selv inntil det foreligger et alternativ på Skytterhusfjellet. Dette vil sikre at helseforetaket har tilgang til boliger til personell.

Det er SKIFTE Eiendom (utskilt fra Forsvarsbygg) som på vegne av Finnmarkssykehuset skal administrere salget.

Kommunen avventer

Finnmarksykehuset sier i et brev til kommunen at de i henhold til samhandlingsplanen skal ha en dialog for å høre om kommunen er interessert i bygningene.

Ordfører Rune Rafaelsen forteller at de er avventende når det gjelder det gamle sykehuset og tomta. Bygningsmassene virker, ifølge han, ubrukelig og må trolig saneres.

- Foreløpig er ikke det gamle sykehuset og tomta en sentral del av vår tenkning, men det kan det bli. Verken politisk eller administrativt er det tatt noen grep fra vår side for å se på muligheten til å benytte oss av området. På vår agenda nå står andre areal som som dypvannskaia og området mellom Spareland og hurtigrutekaia. Her er det spørsmål om næringsvirksomhet eller boligutbygging, sier han.

Boligplan må på plass

Rafaelsen opplyser at kommunens plan- og utviklingsavdeling i disse dager holder på en workshop sammen med representanter fra Husbanken. Måler er å synliggjøre utfordringer i forhold til en boligpolitisk handlingsplan som skal legges fram for politikerne i siste halvdel av 2017. Sør Varanger kommune er tatt med i Husbankens kommuneprogram som er ment å tilføre kommunen både gode midler til boligformål samt kompetanse og ideer til administrasjonen.

- Vi ønsker å lage en målrettet handlingsplan som tar høyde for de framtidige boligbehovene og som er langsiktig. Riktig bolig på riktig plass, sier Rafaelsen.

Byggestillstand i 2017

- Dessuten vet vi at i løpet av neste blir mindre byggeaktivitet i kommunen når både arbeidet med det nye sykehuset og Europavei 105 fra Hesseng til Storskog er over. Som kjent har også Solberg-regjeringen trukket tilbake planen om å bygge ny grensestasjon på Storskog til tross for at den stod på regjeringsplattformen i 2013. Vi vil forsøke å få til en motkonjunkturpolitikk for å takle de reelle utfordringene for oss nå som byggeaktiviteten går ned. Blant annet har vi vedtatt å bygge et aktivitetssenter for multihandikappede og boliger knyttet til dette senteret på Skytterhusfjellet. Neste år legger vi fram for politikerne en prosessplan i samarbeid med Husbanken der vi drøfter de boligpolitiske utfordringene framover, sier Rafaelsen.

Usikker

Rune Ullvang som er styremedlem i blant annet i eiendomsutviklingsselskapet Toto Utvikling nord AS signaliserer ingen stor interesse for sykehuset og tomta, men forteller at de i salgprosessen kontinuerlig vil vurdere å by på noen av boligpakkene etterhvert som de legges ut for salg.

Det har ikke lyktes avisa å få kommentarer fra prosjektleder Øyvin Strømhaug Grongstad i Finnmarksykehuset HF.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no