23. okt
CAMPINGKLARE: Hanne Tove Eike og Bent Atle Randa står klare til å drive Øvre Pasvik Camping. Bak står sønnene Adrian og Svend-Tore. (Alle foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Generasjonsskifte i Vaggetem
Da Edith og Svenn Randa skulle pensjonere seg, kom like godt sønnen Bent Atle Randa med familie opp fra Stavanger for å holde campingen i gang.

Publisert: 23.apr.2014 17:17
Oppdatert: 23.okt.2017 10:38

Edith og Svenn Randa har drevet Øvre Pasvik Camping siden 1996, og leid ut hytter i området før den tid. Nå har de kommet godt opp i pensjonsalderen, og de gir seg med campingdrifta. Men det betyr ikke at Øvre Pasvik Camping forsvinner. Tvertimot. Campingen åpner offisielt for sesongen på fredag, og de har gjester allerede. Samtidig gjennomgår campingen en hel del oppgraderinger.

- Vi har kjøpt inn seks nye sykler, og skal bygge sykkelskur. Vi jobber på flere av hyttene, og skal bygge redskapsbod, vedskjul, og et par ekstra bålplasser. Og så har vi opprettet hjemmeside, Facebook-side, og kontoer på det som er av sosiale medier, sier Bent Atle Randa, sønn av campingeierne.

- Det var for galt at det ikke skulle være camping. Det er for fint her, mener Hanne Tove Eike, som er Bent Atles kone.

Fra Stavanger

Ekteparet kom opp fra Stavanger-området nå i april, og har vært travelt opptatt med å bygge på campingplassen. Bent Atle og Hanne Tove har tatt seg fri fra jobbene i Stavanger for å drive campingen fra vår til høst.

Hanne Tove i større grad enn Bent Atle: Hun har tatt seg permisjon fra jobben og tatt med seg sønnene, og de skal være i Vaggetem på heltid til og med oktober. Bent Atle er fremdeles aktiv i jobben sin, men kommer til å være i Vaggetem i totalt ni uker i den perioden, takket være en kombinasjon av ferieuker og hjemmekontor.

- Det er økonomien som er årsaken. Det er jeg som tjener mest av oss i den opprinnelige jobben, så jeg sørger for at huslånet blir betalt, sier Bent Atle.

Stengt på vinteren

Campingplassen vil stort sett være stengt på vinteren slik sakene er nå, takket være at det er lite trafikk på den tiden. Men om det blir nødvendig, står fremdeles de opprinnelige campingsjefene parate. Edith og Svenn bor fremdeles i nærheten.

- Det er også godt å ha dem i nærheten mens vi driver her. For oss er jo dette helt nytt, sier Hanne Tove. Ikke at de er fullstendig ukjent med campingdrift: Hun og mannen har hjulpet til noen somre tidligere. De vet at det ikke er en ni-til-fire-jobb, og at de må være tilgjengelige hele tiden.

Fra by til skog

Det er likevel en del å venne seg til når man reiser fra bylivet i Stavanger og ut til et sted langt opp i skogene. Spesielt med tanke på at de to av ekteparets barn som ikke er myndige er med. I Vaggetem må man kjøre over en halv time på humpete vei for å komme seg til butikken, og hele skolen de går på har færre elever enn hver enkelt av klassene de gikk i.

Heldigvis er ingen i familien ukjent med friluftslivet. Yngstemann på åtte år øvde seg med fiskestang i stua en hel uke før de dro.

- Det er bra for ungene å komme seg vekk fra storbyens mas og kjas, mener Bent Atle.

- De elsker å spise fisk også, så dette er midt i blinken, konstaterer Hanne Tove.

Barna selv er enige. De springer ivrig rundt utendørs i løpet av intervjuet, og det å ha en elv de kan fiske i bare få meter unna huset er supert.

Hanne Tove regner også med at det blir en del mer selvfisket fisk til middag, noe som hjelper på det at butikken er så langt unna.

Satser på neste år

Så langt er det fremdeles Edith og Svenn Randa som eier campingplassen. Men eierskapet er oppe i lufta akkurat nå, da de har fått nyss om at det kan bli komplisert skattemessig.

Hanne Tove og Bent Atle regner uansett med å komme tilbake neste år. Selv om det ikke er hundre prosent sikkert.

- Jeg vet ikke ennå om jeg får permisjon fra jobben da, sier Hanne Tove.

Det kan også gå andre veien. Mulighetene ligger åpne. Om Hanne Tove ikke ønsker å reise tilbake til Stavanger i oktober, kan hun ordne det slik at hun og sønnene blir i Vaggetem. Eller om det går på tverke, kan hun reise tilbake tidligere.

Men slik det ser ut nå, blir det henne man møter om man skal leie seg campinghytte i Øvre Pasvik denne sommeren. Og det trives hun med.

- Så vi håper det kommer masse folk, sier hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no