18. okt
ÅPENT FOR SESONGEN: Internatet på Strand åpnet søndag for sommersesongen.
 
Generøse værguder ønsket velkommen
- Endelig. Nå er alt skitværet glemt, sa folk og tok turen til Strand sist søndag formiddag.

Publisert: 01.jul.2014 12:36
Oppdatert: 23.okt.2017 10:41

Og folk kom til Strand i hopetall. Markdagen på Strand var tidligere tradisjon, men nå har det gått minst ti år siden sist gang. Varanger Museum, avdeling Sør-Varanger, med daglig leder Berit Nilsen i spissen fant ut at det kunne være fint å åpne sesongen på Strand med å invitere folk til en åpen dag, og det ble på en dag da alt klaffet.

Ordfører Cecilie Hansen kunne nyte godværet på trappa i det hun ønsket velkommen. Her strømmer Griegs folkeviser utover tunet omkranset av flott grønn natur og blå-blå fjord, nydelig spilt på fiolin spilt av nytilflyttede Huang Xia. Det hele som et nasjonalromantisk bilde i godværet.

Lang tid

Ragnar Dahl holdt foredrag om Strand og hadde også omvisning, men før den tid passet museumsleder Berit Nilsen på å takke Svanhild og Ragnar Dahl. De har vært tett tilknyttet internatet siden etterkrigstiden, og gjør en stor innsats som tilsynsfolk.

- Noen og en hver kan glemme de som alltid stiller opp, minnet Berit Nilsen og overrakte gaver.

Ragnar Dahl kom til Strand som erstatningslærer allerede i 1946, selv hadde han gått på skole i Grense Jakobselv. Da han begynte så smått som skolelærer var han bare 16 år og hadde nettopp fullført realskolen i Kirkenes. Siden ble han lærer og rektor. Kona Svanhild kom til Strand fra Rognan i Saltdal som 17-åring, i 1953, for å jobbe på kjøkkenet.

De to bodde i styrerboligen like ved internatet, og bygde senere hus selv like nedenfor.

Ragnar Dahl liker dårlig at til og med lokal ungdom ikke lenger kjenner historien til Strand, og selv deler han raust av kunnskapen sin. I et foredrag i forkant av omvisningen søndag forklarte han at det på 1800-tallet var uår i Finland, og mye finsk ungdom reiste hjemmefra for å søke næring. Det ble boende så mange av finsk avstamning i områder som Pasvik at Storting og regjering ble bekymret for at Finland kunne gjøre krav på områdene.

Befestet Norge

- Derfor bygde Norge festninger, ikke med kuler og krutt, men kirker og skoler, fortalte Dahl.

I Grense Jakobselv ble det kirke og på Strand skole og kapell. Kretsgrensen begynte ved Vinterveiskaret og gikk så langt opp som det bodde folk i Pasvik.

Det var ikke vei til Strand. Folk rodde og seilte Langfjorden og reisen tok dagen.

- Veien oppover er en av de eldste i Norge. Da de kom hit kunne de rusle og gå til Svanvik, eller de kunne ta reinskyss eller hesteskyss oppover. Eller nedover til Holmfoss, det var lettere å bruke elva. For Harefossen kunne være vanskelig å forsere.

På Strand var det post, telefon, forretning og også tollstasjon. Første byggetrinn i 1905 var ikke stort, en liten en og en halv etasjes bygning. Allerede i 1914 ble den utvidet, det ble da bygd nedover mot vannet.

I 1928 ble det bygd på igjen.

- De har nok vært på Sydvaranger og lånt utstyr. For bygget ble jekka opp og det ble bygd en skikkelig mur, dermed kunne også kjelleretasjen tas i bruk.

Internatet rommet på det meste 70-90 unger. Det var etter krigen, Kirkenes var brent, og folk søkte ut i distriktene.

Ungene lå på tyske jernsenger, tre senger i høyden.

- Og det var sikkert sjøgang øverst, for de var ikke helt stødige de jernsengene.

Fra staten

Den tidligere skolelæreren og rektoren fortalte at han har spurt de som gikk på skolen på 1920-tallet hvordan det var.

- Og de svarer: «Fattigslig, som det også var hjemme». Men de forteller også at de hadde egen seng, og sånn var det ikke hjemme. Jeg har selv vært med på å holdt førsteklassinger som ikke ville slippe tak i mor og far da de dro, men da uka var over ville ikke ungene hjem. For hjemme kunne det være både fem og ti kilometer til nærmeste lekekamerat.

Strand var skole inntil den nye skolen åpnet på Svanvik skoleåret 1982/1983. Staten ville da gi internatet i gave til kommunen, og truet med å rive hele bygningen om kommunen ikke tok imot.

Løsningen ble at kommunen fikk medgift fra staten, og internatet på Strand ble museum.

Nå er Strand skoleinternat kun åpent sommerstid, med utstillinger og med omvisninger.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no