14. okt
BOK: Historien om Stopp Dødsskyene fra Sovjet kommer ut i bokform under Kirkenesdagene. Kåre Tannvik, Harald G. Sunde, Thorbjørn Bjørkli og Thomas Nilsen sitter i redaksjonskomiteen.
 
Gir ut bok om «Stopp Dødsskyene fra Sovjet»
Aksjonen «Stopp Dødsskyene fra Sovjet ble startet opp i 1990. Nå kommer boka om aksjonens historie. Vi presenterer noen av de historiske bildene i boka.

Publisert: 20.jul.2016 21:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:06

Utgivelsen kommer rett etter forrige ukes nedslående nyhet fra Nikel, der målinger viser at det forrige tirsdag var målinger fra grensebyen som var ti ganger høyere enn tillatte etter føderale russiske grenseverdier.
Aksjon «Stopp Dødsskyene fra Sovjet» ble startet opp for 26 år siden. Nå kommer aksjonshistorien i bokform, ført i penn av Kåre Tannvik, Thorbjørn Bjørkli, Harald G. Sunde og Thomas Nilsen. Boka gis ut på Sundes forlag, Bealljecohkka Innovation.

Hardtslående

Aksjon «Stopp Dødsskyene fra Sovjet» utviklet seg til å bli en av landets tøfeste og mest hardtslående miljøaksjoner. Kampen dreide seg om å få fjernet svovelutslippene fra Nikel på russisk side av Pasvikelva. Aksjonen fikk mer enn 4000 medlemmer. Aksjonen framviste den mest massive mediedekninga siden Alta-aksjonen, utløste nordisk samarbeid på regjeringsnivå og presset regjeringen til Jan P. Syse til å gi et tilbud om hundrevis av millioner kroner gratis til Nikel-kombinatet hvis de ville rense. Et tilbud de ikke kunne nekte å ta imot. Trodde vi.

Ingen modernisering

Moderniseringa av Nikel-verket ble ikke noe av.

– I 2016 spyr pipene fortsatt ut sin svovelrøyk og ørkenen rundt Nikel ser like mistrøstig ut som den gjorde på 1990-tallet. De 300 millioner kroner til modernisering som Norge tilbød, ble aldri brukt, sier redaksjonskomiteens medlemmer i en pressemelding.
Boka tar også for seg privatiseringen av Nikelverket i 1993.

– I dag går Norilsk-Nikel-kombinatet med ufattelige overskudd. Et halvt års overskudd ville kunne ha renset hele verket ved grensen. I stedet går pengene i lomma til eieren Vladimir Potanin, skriver Sunde, Nilsen, Bjørkli og Tannvik.
Det er ingen balansert bok som utgis, innrømmer bokskriverne. – Den målbærer aksjonens stemme og tar leseren med på aksjonens opp- og nedturer; fra sinne, opprør og optimisme til frustrasjon og utmattelse. Boka har bidrag fra lokale helter og sentrale politikere.

Kirkenesdagene

Boka lanseres under Kirkenesdagene i 2016, nærmere bestemt på Ofelas onsdag 3. august. Her vil boka og arbeidet med den presenteres. Her vil bokas bidragsytere ta tilbakeblikk på gammelt videomateriale fra aksjonens tid, samtidig som det inviteres til en debatt med lokale og sentrale politikere om veien videre for å oppnå rensing.

Om det er grunnlag for å blåse liv i aksjonen igjen i dag, vil belyses nærmere under boklanseringen.

– Jeg kan bare svare for meg selv. Det finnes mange måter å aksjonere på og det er ikke sikkert at gårsdagens aksjonsform vil være den rette i dag. Det er viktig med fortsatt politisk trykk i saken, sier forlegger Harald G. Sunde.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no