6. des
ÅPNER: I oktober, senest 1. november, skal Bente Fiskerstrand og Britt-Inger Berntsen åpne galleri i andre etasje i gamle Bohus-bygget.
 
Gjør klart til Galleri ArtikA
Bente Fiskerstrand og Britt-Inger Berntsen ser mot både Russland, Finland, hurtigruteturistene og lokalbefolkningen når de åpner galleri til høsten.

Publisert: 11.jun.2013 11:38
Oppdatert: 23.okt.2017 10:50

Bente Fiskerstrand og Britt-Inger Berntsen har fulle hender de neste månedene. De skal nemlig åpne Galleri ArtikA på fulltid i Kirkenes. Galleriet skal åpne i oktober eller november, senest 1. november. Det blir plassert midt i Kirkenes sentrum, i andre etasje over Mobildata-butikken.

- Vi synes det er et udekt behov i byen, og har lyst til å lage mer aktivitet i sentrum. Det skal bli et profesjonelt galleri med malerier, akvareller, glass, tekstil, keramikk... Hele spekteret, sier Fiskerstrand. Hun og Berntsen eier det kommende galleriet sammen, og hun skal stå for økonomien.

Multinasjonalt

Britt-Inger Berntsen er tekstilkunstner, og vil stå for en liten del av utstillingen selv, med veggtepper. Men hennes hovedoppgave er å få annen kunst inn til galleriet. Hovedsaken for de to partnerne er å stille ut og tilby kunst fra både lokalkunstnere og nabolandene.

- Vi skal tilby russisk, norsk, finsk, svensk og samisk kunst, for å vise bredden vi har her, sier Fiskerstrand.

- Det vil også bli mye lokal kunst, også fra folk fra Sør-Varanger som har flyttet herfra, legger Berntsen til.

Eierne ønsker ikke å komme med noen navn på noen av kunstnerne ennå. Men de informerer om at sommeren blir brukt til å knytte kontakter. Gallerieierne skal ta seg en studietur til Russland og Finland, for å finne ut hva kunstnerne der kan tilby galleriet.

Nødvendige russerkunder

De nybakte gallerieierne ser også på turister og folk fra nabolandene som en nødvendig kundegruppe, i tillegg til lokalbefolkningen.

- Vi må bli kjent ut over kommunens grenser. Befolkningsgrunnlaget er ikke stort nok bare i Sør-Varanger til å drive galleri, mener Fiskerstrand. Hun ser på russerne som en spesielt viktig kundegruppe.

- Det er en del kjøpesterke folk over grensene. Vi må finne ut hva det er de etterspør, sier hun.

Galleriet retter seg også spesielt mot hurtigruteturistene. De vil tilpasse åpningstidene på søndagene slik at de som kommer fra hurtigruteskipene kan dra innom.

- Det er ikke så mye tilbud ellers til hurtigruteturistene da, sier Fiskerstrand.

Etter hvert tror og håper gallerieierne på mer utvikling i Sør-Varanger, noe som kan skaffe dem flere kunder.

To-tre årsverk

Før galleriet kan åpnes, er det fremdeles en del som må gjøres med lokalet. Rommene skal pusses opp, og i tillegg skal noen vindu byttes ut. Mye av det skal gjøres av eierne selv.

De ser for seg å kunne holde to årsverk i gang med galleriet, på sikt. Det kan bli litt mer: Hvis egen sjokoladeproduksjon kommer i gang, vil Bente Fiskerstrand være opptatt med det. Da ser hun for seg at de vil hyre inn en egen ansatt til galleriet.

Om galleriet viser seg å ikke være lønnsomt, vil de to eierne være klare til å kjapt forandre på konseptet.

- Vi skal ha en driftsprøveperiode på ett år, men vi kan snu raskt om vi ikke treffer, og sørge for å tiltrekke de kundene vi trenger, sier Fiskerstrand.

Men så langt har de to damene en god følelse.

- Det er en sånn opptur å kunne si at vi har muligheten til å prøve å starte galleri. Vi har fått veldig god drahjelp av kommunen og næringshagen. Ingen vi har snakket med er negative, og det virker som at alle synes det er veldig stas å få galleri i Kirkenes, sier Bente Fiskerstrand.

Sjokolade

Bente Fiskerstrand håper spesielt å kunne tilby hjemmelaget sjokolade på ArtikA-galleriet. Hun jobber på siden med å starte et eget sjokolateri i Kirkenes, og sjokoladen der skal selges igjennom galleriet.

- Sjokoladen er mitt hjertebarn, sier Fiskerstrand, som selv kommer til å lage sjokoladen om det går bra. Det er ikke noe nytt i nordnorsk sammenheng: Både i Lofoten og Misvær finnes det egne, små sjokoladeprodusenter som gjør det bra.

Hovedfokuset til Fiskerstrand er galleriet. Sjokolateriet vil bli en egen bedrift om det kommer i gang.

- Det er en god del mer investering for å starte sjokolateriet, så vi må være sikre på at det blir lønnsomt før vi setter i gang, sier hun. Men hun håper likevel å kunne ha de første sjokoladene klare til galleriåpningen.

Det vil ellers bli muligheter til å sette seg ned og få en matbit på galleriet, men eierne er klare på at det ikke vil være en kafe.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no