7. des
 
Glade for mindre ungdomsledighet
Tall fra Nav viser at arbeidsledigheten har gått bittelitt nedover i mesteparten av Finnmark. Men de merker en del færre unge arbeidsledige.

Publisert: 09.okt.2014 10:37
Oppdatert: 23.okt.2017 10:43

I hele Finnmark var det registrert 1299 helt ledige arbeidssøkere, eller 3,3 prosent av arbeidsstyrken. Det er 16 færre enn det var på samme tid i fjor, og er fordelt på 777 menn og 522 kvinner. Nav mener ledigheten er høy men stabil, og merker seg minst én positiv forandring.

– Det er spesielt gledelig at ungdomsledigheten går ned, sier Arnold Eliseussen ved Nav Finnmark. Han viser til at den tilmeldte ledigheten blant de under 19 og de i 20-årene har blitt redusert.
Eliseussen mener det virker som at flere unge satser på utdanning i et vanskelig arbeidsmarked, samtidig som flere gjennomfører videregående på fylkesbasis.

Lavest i Finnmark

Sør-Varanger er fremdeles den kommunen med lavest arbeidsledighet i Finnmark.
For Sør-Varangers del var det registrert totalt 116 helt ledige i september. Det er 8 færre enn september i fjor, og tilsvarer 2,1 prosent av arbeidsstyrken i kommunen.
Dette året betyr det at ledigheten har holdt seg helt stabil: Det var nøyaktig like mange helt ledige i august.

Følger med

Nav ser imidlertid for seg forandringer i fylket fremover, både i positiv og negativ retning.
– Vi ser en interessant utvikling innen reiselivet som tradisjonelt har vært sommerbasert. Vinterturisme begynner etter hvert å få større betydning, og forventningene er store i næringen. Oppdrettsnæringen melder også om økt etterspørsel etter arbeidskraft, står det i pressemeldingen fra Nav.
Her i øst følger Nav med på gruvedriften, der Sydvaranger er i en vanskelig markedssituasjon, og de merker at det er mye på gang i bolig- og infrastrukturbygging.
Eliseussen ser potensiale for mange lokale arbeidsplasser i forbindelse med den kommende sykehusbyggingen, men det er ikke garantert:
– Det er en sjanse for at entreprenører vil bruke tilreisende bedrifter, mener han.

Jernbane nesten viktigst

Arnold Eliseussen i Nav synes det er kjempespennende med potensiell oljeomlasting og liknende næring her i øst, men det er et stykke fram i tid. Han mener at en jernbaneforbindelse til Finland er minst like interessant.

– Om man får jernbane igjennom Finland, er det nesten viktigere. Det er mye behov for transport til havet både fra finsk og svensk side. Men det er også et stykke frem, sier han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no