15. okt
MIMRING: Når Helen skal på jubileumsfest for artianere fra 1973 blir det mye mimring. Uansett gleder hun seg stort. Begge foto: Hallgeir Henriksen
 
Gleder seg til klassetreff
Helen Fossmo Flå har bodd på Svalbard i 26 år, men kommer alltid hjem til Kirkenesdagene. I år blir det ekstra stas med å feire 40-årsjubileum som avgangselev på gymnaset.

Publisert: 27.jul.2013 07:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:02

Helen, som mange ennå husker som tamburmajor i skolemusikken, er sørvarangerpatriot på sin hals, selv om hun og familien har bodd på Svalbard i 26 år.

Fire, fem ganger i året er hun i Kirkenes, der familien har ei leilighet knytta opp mot hennes barndomshjem i Kronprinsens gate.

- Kirkenesdagene får vi alltid med oss, og for meg blir det jo ekstra stas når en god del av oss som gikk ut fra gymnaset i 1973 har 40-årsfeiring.

Mimring

Gjengen som begynte på det nye gymnaset i 1970 hadde 20-årsjubileum i 1993, og da ble det stor fest i Neiden.

- Da var vi 40-50 stykker som deltok, og jeg regner med at vi blir tilstrekkelig mange til at vi får jubilert skikkelig denne gangen også, sier hun.

Da hun var gymnaselev kom det ungdom fra store deler av østfylket til Kirkenes for å ta artium. Selv gikk hun på engelsklinja etter at hun fant naturfaglinja litt kjedelig.

- Vi hadde folk fra Honningsvåg, Kjøllefjord, Båtsfjord, Berlevåg, Tana og flere andre kommuner. Dette var veldig fint for miljøet på skolen, og jeg hadde det fint på skolen. Noe som selvsagt gjør at det blir artig å treffe medelever man ikke har sett på mange år.

Mimring er naturligvis sentralt på slike jubileer og Helen ser fram til gode historier og mye latter når jubilantene, som nå nærmer seg seksti, skal møtes under Kirkenesdagene.

- Og så er det jo litt underlig når man møtes etter så mange år. Flere av oss tar de rollene vi hadde i klasserommet og i skolemiljøet, smiler hun.

Rebellene borte

Helens Fossmo Flå var elev på gymnaset i ei tid preget av røde rebeller og troen på at sosialismen skulle redde verden.

- Idag er rebellene borte, rødfargen falma vesentlig, og de som sto i bresjen i det knallrøde politiske miljøet er så runde i kantene at de idag stemmer partier de anså som fienden i de radikale syttiåra, smiler hun lurt.

- Idag er det vel så at en av våre gamle lærere er langt mer radikal enn noen av hans elever er idag.

Som lærer på universitet på Svalbard har hun daglig kontakt med mye fin ungdom, men Helen savner engasjementet utover egen tilværelse.

- Jeg savner nok litt guts og friske debatter om viktige politiske spørsmål, men det er nok sånn verden er blitt, hevder hun med antydningen til et lite sukk.

Naturlig nok vil mye av samtalene på et slikt jubileum tidvis være rene kryssforhør.

- Hvor bor man, sivil status, jobb, barn og barnebarn er gjengangere når vi møtes, og det er vel slik det skal være, humrer hun.

Røtter

Da Helen vokste opp, og da hun jobbet som lærer, i Kirkenes var lokalhistorie et tema som ikke ble viet stor plass.

- For oss var lokalhistoria krigen og Sydvaranger, men etterhvert som mange av oss er blitt eldre har vi blitt opptatt av fortid og identitet. Bare se på Facebook der det er egne grupper som er viet lokalhistoria i Sør-Varanger.

Uavhengig av historia mener hun imidlertid at Kirkenesdagene også hander om røtter og identitet.

- Røttene sitter dypt og klassetreff, som vi nå har, kan bidra til å styrke vår stolthet over å komme herfra, mener hun.

Når hun er i Kirkenes tar hun gjerne en tur på Centrum, Ritz og andre uteplasser.

- Jeg treffer ofte mange av de samme menneskene som jeg traff ute for flere tiår siden, og det er noe godt ved det, og veldig trivelig, selvsagt.

Pumps

Fra Svalbard har Helen tatt med seg sin fineste silkekjole, og skal kun finne seg et par pumps før hun er klar til festligheter med god mat og godt drikke.

- Jeg er jo liten av vekst så jeg får håpe at jeg blir litt høyere og blond til et jubileum jeg gleder meg veldig til. Håper også på mye sang og dans utover natta.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no