13. nov
LÆRERUTDANNING: Martine Bekkeli Stiby, Hilde Fordelsen, Kamilla Finboe Gabrielsen og Eva Isaksen er lærerstudenter. Om noen av de mange søkerne i år velger seg til Kirkenes, kan de få en hel del selskap. (Arkivfoto)
 
Gleder seg til større campus-miljø
Samordna Opptak melder om at 2,7 prosent flere har søkt seg til universitet eller høgskole i år, sammenliknet med i fjor. Det merkes med mange potensielle nye studenter i Kirkenes.

Publisert: 20.apr.2017 17:43
Oppdatert: 23.okt.2017 11:18

Inger Elin Utsi ved Universitetet i Tromsø forteller at det har vært veldig bra søking til de fleksible lærerutdanningene som er basert fra Alta.

- Det er mye mer enn tidligere. Vi har 51 søkere som har skrevet grunnskolelærerutdanning fra 1. til 7. trinn som sitt førstevalg, og 35 stykker som har grunnskolelærerutdanning fra 5. til 10. trinn som førstevalg. I fjor hadde vi bare den sistnevnte varianten, og da var det 28 som søkte. Reelt har vi altså en økning på 58 søkere, sier Utsi.

Begge lærerutdanningene er samlingsbaserte, og har Kirkenes som et av de mulige samlingsstedene. Det vil si at studentene studerer hjemme, og møtes i Kirkenes eller ett av de andre samlingsstedene for forelesninger flere ganger i løpet av studietiden. Disse inkluderer også Alta, Hammerfest og Nordreisa.

Privatisteksamen

Utsi kan ikke si hvor mange som har Kirkenes som valgt studiested. De tallene er ikke klare ennå. Men hun tror arbeidet med prekvalifisering har hjulpet. Dette er et studie der man studerer selv, og tar privatisteksamen i videregående skolefag som man trenger å forbedre. Det er karakterkrav blant annet i norsk og matte for de som skal starte lærerutdanningen til høsten.

- Det var sju stykker som begynte på det i Kirkenes dette studieåret, forteller Unni Sildnes ved Universitetet i Tromsø - Campus Kirkenes.

Universitetet i Tromsø har også årsstudium i ledelse som blant annet kan tas i Kirkenes, og det samme gjelder bedriftsøkonomi. Det er flere som har en av disse utdanningene som førstevalg, men Utsi kan heller ikke her ikke si hvor mange av søkerne som vil til Kirkenes.

455 søkere har årsstudiet i ledelse som førstevalg i år, fra 325 i fjor. 194 har bedriftsøkonomistudiet som førstevalg, fra 148 i fjor.

Søkere har fremdeles mulighet til å omprioritere valgene sine mot sommeren. I juli vil universitetene ha bedre oversikt over hvor mange søkere de har til hver utdanning.

Les også:

45 prosent flere søkere til lærerutdannning i nord

Folkehøgskolen har fortsatt ledige plasser - men nye linjer skal snu trenden

Flere i Kirkenes

Det er for øyeblikket fem studenter som tar lærerutdanning på deltid ved UiT Campus Kirkenes. Fire av dem startet i 2014, og én i 2015.

- De har holdt stand, selv om det er hardt å være fleksitid-studenter. Det er voksne folk som skal balansere jobb og fritid med studiene, sier Sildnes.

I tillegg er det rundt 15-16 studenter som samles i Kirkenes i barnevernspedagogikk-studiet. Disse har vært i gang fra 2014.

Til høsten setter UiT i gang med master i offentlig administrasjon og ledelse i Kirkenes. Der har Sildnes hørt at det er 17 søkere, men de åpner for flere.

- Mange tar også enkeltemner fleksibelt, og vi har sju-åtte mastergradsstudenter som bruker campusen til å jobbe med forskningsvirksomhet. Jeg synes vi begynner å få et fint miljø, og gleder meg til høsten, sier Sildnes.

Hun gleder seg da spesielt til 2018, når de setter i gang med sykepleierutdanning i Kirkenes.

- Det er et felt med et kritisk kompetansebehov. Vi har allerede masse sykepleierstudenter fra Hammerfest som tar praksisen sin her, og de bruker da campusen til å studere, legger hun til.

- Jeg håper næringslivet ser anledningen til å markedsføre seg til de mange studentene som begynner å dukke opp.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no