På sørsiden av Varangerfjorden har bøndene hatt en god vekstsommer.
- Vi må vel bare juble over sommeren her, selv om det er farlig når vi ser at de sliter på nordsiden og mange steder i landet, sier Ola Johansen. Han er leder i Sør-Varanger småbrukarlag, og styrer Nordheim gård i Svanvik. Med det som har vært en unormalt varm og tørr sommer, dog ikke like varm som i fjor, er avlingene gode.
- Ut fra rapportene jeg har fått på øret, er det vært over middels bra avlinger i Sør-Varanger i år, forteller Johansen. Hans egne avlinger er omtrent 20 prosent bedre enn normalt. Ikke like mye som fjoråret, der det var omtrent 50 prosent bedre enn normalt, men likevel ikke noe å kimse av.
- Om det hadde kommet mer vann i år, hadde det blitt fantastisk, mener han.
Ikke for tørt
Dessverre er det ikke alle jordtyper som tåler det tørre været like godt. Mens myrjordene trives greit i tørrere vær, må det mer fuktighet til for å få gode vekstforhold i leire- og sandjord. Johansen har dyr på beite på leire- og sandjord på Bjørkåsen, og der er ikke tilstandene like gode.
Men det er ikke spesielt ille selv på vannkrevende jord dette året. Trond Daniloff har mest sand- og leirejord, og hans resultater har vært bra så langt.
- Det var bra på den første slåtta. Ingen problemer med tørke, svarer han på SMS fra Landsskytterstevnet.
Bjørn Christiansen i Neiden har omtrent halvparten myrjord og halvparten sand- og leirejord. Hans sand- og leirejorder ga litt mindre avling enn i et normalår, men dette ble veid opp av gode myrjorder.
Nesten fordobling
Daniel Wartiainen i Neiden har mye myrjord, og har opplevd langt over normalresultatet av slåtta.
- Jeg har ligget på 150 rundballer med høy tidligere. I år ble det 250, forteller han. Han kunne til og med fått enda mer, ifølge ham selv. Han så tidlig at det kom til å bli mye, så han høstet inn gresset tidligere.
- Det gir bedre kvalitet, sier han.
Wartiainen har noe sandjord også, men selv der har det vært bedre høsting enn normalt. Det kan imidlertid være fordi jordene fikk stå i fred for sauene hans dette året. Han samlet saueflokken på ett myrjorde etter varsel om bjørn.
Varme arbeidsforhold
Det tørre og varme været har gjort jobben både lettere og vanskeligere for bøndene i slåtta.
- Det har vært så varmt at vi ikke har klart å jobbe i fullt tempo, sier Johansen. På den andre siden er varmen det eneste som har kommet i veien. Ellers er bøndene vante til at regnvær hindrer arbeidet iblant, men slik ble det ikke i år.
- Det har bare vært godvær her i Sør-Varanger de to ukene under slåtta, og det har aldri skjedd før, mener bonden.
Bøndene har merket at det har blitt varmere de siste årene.
- Datoen for når gresset er klart til å slås kommer tidligere og tidligere. Og da må man bare ta slåtta tidligere, sier Ola Johansen i Sør-Varanger småbrukarlag. Det gjør det imidlertid mulig å ta enda en slåtteonn før vinteren kommer.
- De som legger opp til to slåtter, får det til. Om varmen fortsetter på denne måten, blir det spinnvilt, sier han.
Også de som har jord som er mer sårbar for tørke gjør dette. Trond Daniloff i Bjørnelvdalen plager ei slåttonn nummer to mot slutten av august.
Dyrene til Ola Johansen har ikke trivdes så veldig i varmen.
- Stressfaktor nummer én er varmen og kleggen, som det er mye av når det er varmt. Vi ser på melkemengden at det har vært et tøft år, sier Johansen.
- Det er viktig å ha et beite der det er tilgang til skogdotter der dyrene kan søke skygge når det blir varmt, påpeker han.
Tross de dårligere dyreresultatene, mener Johansen at 2014 er bedre enn et normalår oppsummert.
- Vi vet hvor vi bor, og dette må vi være fornøyde med, mener han.
Daniel Wartiainens sauer har hatt det bra så langt. Han har ikke merket noen rovdyrangrep på sauene så langt. Han har funnet to døde lam, men de ser ut til å ha dødd av andre årsaker.