16. nov
STELL: Oppskriften på et grønt og fint juletre gjennom hele jula er god stell. (Arkivfoto).
 
Gode tips til juletreet
Det som er aller viktigst er å alltid ha vann i juletrefoten.

Publisert: 23.des.2016 20:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:12

Alle ønsker å unngå dryssende trær og trær som varer jula ut, her er noen tips fra Finnmark skogselskap, som ønsker alle en god jul med et grønt og fint juletre.

Når du kommer hjem

Sett treet slik til at det ikke tynges ned av snø (i garasjen, under takutstikk osv).

Akklimatisering

Treet akklimatiseres ved å ta det inn i kjelleren eller en annen kjøligere gang inne i huset ti-tolv timer før pynting (helst et døgn før), sett treet i ei bøtte lunkent vann.

Ikke spiss treet

Ikke spiss treet for at det skal passe i juletrefoten, barken fungerer som en «emballasje« som ser til at vanntransporten går opp i treet og dette fungerer dårlig dersom barken fjernes. Det er svært viktig å ha en juletrefot som tar store størrelser og har plass til mye vann. (det finnes en selvspennende juletrefot som egner seg ypperlig).

Alltid vann

Dette er det aller viktigste - Skjær et nytt snitt i juletreet, sett treet i foten og fyll på med lunkent vann sammen med en sukkerbit, blomstergjødningsmiddel, sitronbrus eller liknende (lunkent vann hindrer at kvae legger seg på kuttsnittet).

NB!

Treet sluker vann de tre-fire første dagene, derfor er det svært viktig at det alltid har vann i juletrefoten. Hvis det blir tørt vil treet danne ei hinne av kvae på kuttsnittet og porene for vannopptak tettes, da nytter det ikke å etterfylle før man kutter et nytt snitt i treet. Disse tipsene er viktige for alle treslag, men spesielt viktig for vanlig gran.

Ikke kast treet etter bruk

Et ekte naturlig juletre binder karbon og er et miljøriktig valg. Visste du at treet frigir like mye CO2 når du kaster treet etter bruk eller om du velger å brenne treet. Gevinsten ved å brenne treet er at du får cirka 16 kWh i energi (dette tilsvarer en panelovn på 1000 w som står på i 16 timer). Fjern kvisten og kapp opp treet etter endt bruk - det er et godt miljø-og klimatiltak!

Statistikk

- 28 prosent av nordmenn foretrekker kunstig juletre.

- 1947 var det første året den norske regjeringen begynte å sende juletrør til London og Trafalgar Square som takk for hjelpen under andre verdenskrig.

- Historiens høyeste juletre ble reist og pyntet utenfor Northgate Shopping Center i Seattle i USA i desember 1950.

- Gran er mest populært i Norge, men de siste årene har andelen edelgran økt sterkt.

- Ifølge Norsk Pyntegrønt vil vi totalt kjøpe omkring to millioner trær i år. Mellom 50 og 60 prosent av dette er norsk gran, 20-25 prosent er normannsgran og 15-20 prosent er fjelledelgran. I tillegg kommer noen andre som serbergran, engelmannsgran, blågran, og furu. Cirka 325 000 trær er importerte, hovedsaklig fra Danmark og Sverige.

Juletreets historie:

Juletreskikken kommer opprinnelig fra Tyskland. De eldste kildene som kan fortelle om juletrær skriver seg fra Sørvest-Tyskland allerede på 1500-tallet. I Skandinavia spredte juletreskikken seg først både i Sverige og Danmark (1808) før den kom til Norge (1822). I Sverige skal juletreet ha kommet så tidlig som på 1700-tallet. Før kvittet juletredyrkerne seg med nesten halvparten av juletrærne fordi de ikke var pene nok for salg. Takket være avansert forskning på dyrking av juletrær, kan de beste juletreprodusentene selge så mange som ni av ti trær.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no