21. okt
BORTEBOERE: Eskil Rafaelsen og Martin Hansen får gratis skoleskyss i dag, men må klare seg uten om grensa økes. Det tror de blir dyrt. Sondre Pedersen og Truls Dæhlin bor på hybel i nærheten, og klarer seg fint.
 
Gratis skolebuss på kuttlista
Mesteparten av Kirkenes og Bjørnevatn må betale for å ta skolebuss til Kirkenes videregående, om et innsparingsforslag går igjennom. Hovedutvalgslederen sier nei.

Publisert: 21.feb.2014 15:01
Oppdatert: 23.okt.2017 10:37

Når Hovedutvalget for kultur og samferdsel (HU KS) har møte 25. februar, skal de bestemme om skoleskyssgrensene for videregående elever skal endres fra fire til seks kilometer.
I dag får elevene gratis skoleskyss om de bor lengre enn fire kilometer unna skolen. Om endringen går igjennom, vil det si at elever på Kirkenes videregående skole bare får gratis skoleskyss om de bor lengre enn seks kilometer unna skolen.

Kirkenes og Bjørnevatn må betale

Finnmark fylkeskommune bruker et nettkart fra Nordatlas for å beregne distansen på skoleveien. Det har SVA brukt for å se hvilke områder som rammes.
Om man ser bort fra Skytterhusfjellet, er hele Kirkenes lengre enn fire kilometer unna videregående skole. Dermed får man skoleskyss fra hele Kirkenes akkurat nå, utenom Skytterhusfjellet.
Men med den foreslåtte regelen vil nesten hele Kirkenes måtte klare seg uten skolebuss: Man må til Prestøya for å komme over seks kilometer.
En del av VGS-elevene på Sandnes er allerede uten gratis skoleskyss. Om seks-kilometersregelen blir vedtatt vil flere elever som bor i Bjørnevatn også måtte klare seg uten, da de kommer under seks kilometer ifølge beregningen.

Skal spare 7 mill

Skolebusskuttet er ett av flere kutt i et forslag fra fylkesadminstrasjonen til utvalget.
Forslaget kommer fordi fylkestinget har bedt fylkesadministrasjonen om å spare inn sju millioner kroner på kollektivtransport, og mer lengre frem i tid. I 2014 regner de med å spare 500 000, i 2015 1,1 million kroner, og fra 2016 og utover 4,4 millioner, siden de da kan forandre på busskontraktene.

– Store problemer

Seks-kilometersgrensa er minstekravet i vegtrafikkloven. Det er dermed ingen lov-problemer med forslaget. Men Trond Hansen, rektor på Kirkenes videregående skole, mener det vil skape store problemer for skolen om elever eller foreldre må betale for transporten.

– Dagens skoleskyss var et av premissene for at man skulle kunne bygge skolen utenfor sentrum, sier han.

Om Kirkenes og Bjørnevatn faller utenfor skoleskyssen, tror rektoren at det kan påvirke elevenes gjennomføring av skolen. Han frykter økt fravær.

– Dyrt for hybelboere

Busskostnadene har spesielt mye å si for de som er borteboere og bor i hybel.

– Når jeg har betalt husleie sitter jeg igjen med hundre kroner i uka. Da får jeg vel tatt bussen til skolen én gang om jeg skulle betalt. Man får kjøpt mye mat for de busspengene, mener Eskil Rafaelsen. Han er fra Pasvik, men har hybel i Kirkenes.

Martin Hansen kom fra Haugesund for å utdanne seg i anleggsmaskinyrket på videregående-avdelinga på Bjørnevatn. Han bor på Hesseng, men får transport til Bjørnevatn siden skolene er over fire kilometer fra hverandre. Men han vil også miste gratis busskort med seks-kilometersgrense.

– Hadde det ikke vært gratis transport, hadde jeg nok gått skole på et annet sted, mener han.

Grovt beregnet

Samferdselssjef Per Bjørn Holm-Varsi forteller at de ikke har tatt en nærmere beregning på hvor mange elever som påvirkes av de foreslåtte reglene.

– Det er et overslag. Å undersøke dette nærmere ville kostet like mye som vi vil spare på tiltaket. Grovt sett er det 500 elever over hele fylket som vil havne utenfor, sier han.

Hovedutvalgsleder vil ikke kutte

Hovedutvalgsleder Grethe Ernø Johansen (AP) sier at koalisjonens flertall i utvalget for kultur og samferdsel ikke vil vedta skoleskysskuttene. De vil heller ikke vedta de andre kuttene som er foreslått i saken.

– Det vi gjør er at alt opprettholdes som det er, og så sender vi saken tilbake til Fylkestinget, sier hun til SVA.

Johansen vil heller ta inn de 7 millionene ved å minske de årlige overføringene fra driftsbudsjettet til investeringsbudsjettet.
Det er Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet som har flertall i utvalget for kultur og samferdsel. Johansen regner med at hun skal få de andre partiene med seg på avgjørelsen.

Kan slippe om farlig skolevei

Om man har farlig skolevei, eller om man har bevegelseshandikap, kan man få seg gratis transport uansett om man er under distansegrensa, ifølge samferdselssjef Per Bjørn Holm-Varsi.

– Det finnes alltid unntak fra reglene. Det er den store massen som vi sparer på med forslaget, sier Varsi.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no