12. nov
BESØK: Fellesforbundet på besøk hos Kirkenes Byggservice i 2014. Fra venstre er Tor-Arne Strøm og Øyvind Rydningen i Fellesforbundet, og Bjørn Stian Brattbakk og Ronny Ingebrigtsen i Byggservice.
 
34 millioner i gjeld - nå blir det gravøl for 27 ansatte
Hovedtillitsvalgt Ronny Ingebrigtsen har selv jobbet for Byggservice i over 30 år, og flere har mange år i bedriften. Nå er mye usikkert for de ansatte.

Publisert: 22.nov.2017 15:16
Oppdatert: 22.nov.2017 18:16

Mandag morgen måtte daglig leder Joakim Amundsen komme med den beskjeden ingen av de 27 ansatte ønsket å høre: Kirkenes Byggservice melder oppbud. Altså er de konkurs, og hele gjengen må finne seg nytt arbeid.

Og dette er folk som har vært i samme bedrift i lange tider.

– Dette er en uvant situasjon for de fleste av oss. Det er vel ikke mange som har vært her i mindre enn fire-fem år. Vi leser en del på nettet nå om hvordan vi skal forholde oss til det, sier Ronny Ingebrigtsen, hovedtillitsvalgt for de ansatte.

– Det er verst for de som er unge og etablerte med lån. De som er så gamle som meg skal nok overleve, om så på Nav, sier han.

34 millioner

Byggservice gikk på en økonomisk smell i 2014, men kom seg, og gikk i balanse ved årsslutt i fjor. Men de hadde da 50 millioner i gjeld.

Nesten ett år senere har de klart å krympe gjelden litt, men de skylder fremdeles 34 millioner kroner ifølge bostyreberetningen.  Etter det SVA kjenner til, er det flere lokale kreditorer som har vesentlige beløp utestående. Ett av dem er AS Oscar Sundquist.

Det er anslått at selskapet hadde verdier for 10 millioner kroner da konkursen var et faktum.

Bostyrer er Hans Arne Nysæter. Frist for å innmelde krav er 4. januar, og skiftesamlingen er satt til 12. januar.

Uklart om nystart

Amundsen tror det kan være plass til et byggesselskap i mellomsjiktet i Sør-Varanger. Han mener også det er bra for samfunnet, siden oppdragene drypper på de mindre lokale leverandørene. Men han kan ikke si noe om det vil komme et nytt selskap i kjølvannet av Byggservice.

– Jeg skal ikke si at tanken ikke er der, men det er ingen faste ideer nå. Vi må se det litt an, sier han.

Trenger noe stort

Konkursen kom brått på de ansatte, ifølge Ronny Ingebrigtsen – men helt uventet var det ikke.

– Vi har jo visst at økonomien ikke var bra. De gikk ut med permisjonsvarsel, som så ble dratt inn. Men det er klart, vi har håpet på at vi skulle berges, sier han.

Ingebrigtsen mener arbeidsmarkedet lokalt er vrient for byggearbeidere, spesielt på vinteren. En mulighet er om de hyres midlertidig til å gjøre ferdig arbeidet på sykehuset. Han håper også det kommer muligheter for rekruttering i Sør-Varanger når byggingen av den nye 9910-skolen starter neste år.

– Jeg håper mest de klarer å enes om ny havn her, eller noe på Leirpollen. Det vi trenger er noe stort å arbeide på,

Nav-møte

Før de ansatte kan spre seg i arbeidsmarkedet, må bostyret avvikles. Der kan en del av de ansatte ha jobb litt til, avhengig av hva som må gjøres med verdiene og utstyret i selskapet.

– Vi er arbeidsfolk, ikke kontorfolk, så det er en del vi ikke vet.

De ansatte er ikke uten hjelp. De skal ha et samlet møte med Nav på fredag, for å få oversikt over hva som skjer videre.

Det er to år siden Sydvaranger gikk igjennom samme prosess, med over ti ganger flere ansatte. Ingebrigtsen tror det også kan lønne seg å få kontakt med noen av de som jobbet der.

Men aller først, blir det gravøl. Byggservice-arbeiderne er sammenknytta etter flere år sammen, og samler seg privat onsdag denne uka.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no