22. okt
STOPP: Grensegjerdet står på norsk side, så nært grenselinja som grenseavtalen mellom Norge og Russland tillater. Det hindrer ingen i å krysse grensa.
 
Grensegjerdet hindrer ingen i å krysse grensa
Byggingen av det 200 meter lange og 3,5 meter høye grensegjerdet går framover. Mange har kritisert gjerdet for å være unødvendig.

Publisert: 18.sep.2016 23:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:08

Organisasjonen Refugees Welcome kaller gjerdet en unødvendig provokasjon, ordfører Rune Rafaelsen (Ap) kaller det historieløst og synes det er underlig at justisminister Anders Anundsen får styre norsk utenrikspolitikk. Også tidligere grenseinspektør Frode Berg og tidligere grensekommissær Ivar Sakserud har gått hardt ut mot gjerdebyggingen.

- Bortkastet

Pensjonert grenseinspektør Frode Berg sier han er rystet over tiltaket.

- Det virker som dette er et nytt hastverksarbeid, pålagt fra Oslo. Dette har ingenting for seg, det er bortkastede penger som heller kunne vært brukt til andre tiltak på Storskog for å få bedre kontroll på personene som krysser grensen, sier Berg til NRK. Hans poeng er at gjerdet står flere meter inne på norsk territorium. Dermed vil en person som fysisk har krysset grensa og blir stoppet av gjerdet juridisk befinne seg på norsk side, og da er det ikke tillatt å sende vedkommende tilbake til Russland.

- Hadde grensegjerdet stått på selve grenselinjen så hadde byggingen av gjerdet vært forståelig. For da ville det ikke vært mulig å krysse grensa, sier Berg.

Politimester i Finnmark, Ellen Katrine Hætta, forklarer til NRK at gjerdet skal hindre personer å ta seg inn eller ut av Norge uautorisert, også for nordmenn å ta seg ulovlig inn i Russland. Hun sier at det ikke er anledning for Norge å bygge noe på selve grensa etter grenseavtalen med Russland.

Symboleffekt

- Ut ifra det jeg kan om den grensa, etter nesten seks år som grensekommissær og nesten tre år stasjonert som befal på grensa før det, klarer jeg ikke å se hva man skal ha igjen for byggingen, utover å muligens tilfredsstille noen krav fra Schengen, sier Sakserud til NRK.

Han sier at symboleffekten ved å bygge gjerdet er dårlig, spesielt når man har jobbet politisk med folk-til-folk-samarbeidet i mange år for å holde grensa åpen. Han sier også at i hans seks år som grensekommissær var det kanskje ett eller to reelle tilfeller av ulovlig grensepassering.

Tillitsforhold

Under hans siste felles grensekommissærmøte mellom Norge og Russland sa Sakserud til SVA at det var uhyre viktig at landene hadde et godt forhold til hverandre. Det forholdet som møysommelig var bygget opp over lang tid var noe begge land var opptatt av å ta vare på.

- De vet hvor de har oss, og vi vet hvor vi har dem. Vi har et tillitsforhold rundt grensa som gjør at de ikke trenger å være redde for oss. Og vi trenger ikke være redde for dem. Dette er veldig positivt, og det håper jeg får fortsette, sa han i 2013.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no