11. des
SAMMEN: Skolebarn fra Norge og Russland sang sammen i tunnelåpningen under frigjøringsjubileet for ti år siden. Nå markeres jubileet med utstilling og kunstverksted. (Foto: Yngve Grønvik)
 
Grunnlov, frigjøring og kunst i skolen
Både Grunnlovsjubileum og Frigjøringsjubileum markeres med utstilling og kunstverksted for alle sjette- og sjuendeklassinger i kommunen.

Publisert: 12.okt.2014 08:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:43

Det er Nordnorsk kunstnersenter og Den kulturelle skolesekken som står bak og utstillingen heter «12 falsa ark». En rekke nordnorske kunstnere er invitert til å delta , og tittelen henspiller på antall ark i det originale grunnlovsdokumentet. Et mangfold av kunstneriske «stemmer» få ytre seg gjennom sitt visuelle språk, heter det i en pressemelding fra Den kulturelle skolesekken.

Takk

Med norske og russiske elever skal både ytringsfriheten og demokratiet feires. Sør-Varanger ble frigjort fra tysk okkupasjon i oktober 1944, et halvt år før resten av Norge. I år skal det feires med å takke etterkommerne av russiske brødre og søstre som hjalp oss med å drive okkupantene vekk. Å si takk skal være sentralt tema for verkstedene. Hva er annerledes med historien til Sør-Varanger? Hvordan kan vi vise takknemlighet og ta vare på vennskap over grensene, er spørsmål som blir tatt opp.

Utstillingen og verkstedene arrangeres torsdag 23. og fredag 24. oktober på Kirkenes skole med Hesseng, Bjørnevatn, Pasvik, Skogfoss, Sandnes, Bugøynes, Fossheim, Jarfjord og Bøkfjord skoler invitert til å delta.

Grenser

Grunnloven ble laget i en tid da landegrensene rundt Sør-Varanger ikke var avklart. Det vil selvsagt være samtaleemne i utstillingen.

«12 falsa ark» er et samarbeidsprosjekt mellom Nordnorsk kunstnersenter og Se Kunst i Nord-Norge. Ledere for kunstverkstedene er fotograf Johanne Seines Svendsen, glassblåser Mette Paalgard, billedkunstner Grehte Hald og arkitekt Even Aursand. Stikkord for verkstedene er «Takk». Tilbudet vil gjelde 6. og 7. klasse. Arrangementet er et samarbeid mellom DKS Finnmark, DKS Sør-Varanger, Nordnorsk Kunstnersenter og SKINN. Produsent og turnélegger er Nordnorsk Kunstnersenter.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no