19. okt
GLAD: Kommunikasjonsansvarlig Harald Martinsen er glad for at Sydvaranger gruve nå får tillatelse til økt bruk av kjemikalier i produksjonen. (Arkivfoto: Tor Sandø).
 
Gruva får øke kjemikaliebruken
Sydvaranger Gruve AS søkte i fjor om å få øke mengden av vannbehandlingskjemikaliet polyDADMAC til 22 tonn i året og slippe dette med avgangen ut i Bøkfjorden. Det har de nå fått lov til.

Publisert: 08.mai.2015 15:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:50

Gruveselskapet må bruke kjemikalier for å resirkulere ferskvann til produksjonen fordi vanntilgangen i området er begrenset. De får nå tillatelsen selskapet har ventet på til å øke bruken av kjemikalier til dette formålet. Miljødokumentasjonen viser at disse stoffene ikke har miljøulemper av betydning, ifølge Miljødirektoratet.

Andre malmforekomster

Det var etter at Sydvaranger Gruve gikk over til malmforekomster med en mineralsammensetning som krever større mengder kjemikalier at søknaden ble sendt. En rekke andre vannbehandlingskjemikalier var da prøvd uten den ønskelige effekt. I søknaden ble det lagt vekt på at en høyere utslippsgrense for polyDADMAC derfor var nødvendig for fortsatt drift.

Miljødirektoratet skriver i svaret sitt at de har gjort en grundig vurdering av miljødokumentasjonen, som viser at vannbehandlingskjemikaliet ikke vil gi akutt giftvirkning for dyr som lever i sjøen. Kjemikaliet har ikke vist seg giftig ved aktuelle brukskonsentrasjoner i avgangen fra Sydvaranger Gruve. Det tas ikke opp i levende organismer, men det er sterkt partikkelbundet og lite nedbrytbart og forblir i sedimentene i deponiet.

Miljøovervåkning

Miljødirektoratet skriver videre at de vurderer det som lite sannsynlig at den omsøkte utslippsøkningen vil påvirke den samlede belastingen for naturmangfold i området nevneverdig. En økning i bruken av vannbehandlingskjemikaliet til 22 tonn per år vil gi en konsentrasjon på 6,7 gram per tonn avgang. Det er av samme størrelse som resultater og konklusjoner av miljøundersøkelser av kjemikaliet er basert på.

Sydvaranger Gruve får samtidig beskjed om at de årlig årlig skal rapportere faktisk forbruk og resultater av forsøk med å finne andre kjemikalier. De må også miljøovervåke Bøkfjorden og rapportere resultatene innen 1. mars 2016.

Glade

Kommunikasjonsansvarlig Harald Martinsen ved Sydvaranger Gruve sier at de er glade for at tillatelsen er gitt.

- De tilleggskravene som ligger i tillatelsen ser vi på som en naturlig oppfølging i forhold til kommunestyrets vedtak. Vi har jo arbeidet systematisk med både substitusjonsprogrammet og dokumentasjon for bruk av disse flokkuleringsmidlene i mange år. Vi er komfortable med at de analysene som er gjort faktisk holder mål og at påvirkningen på miljøet derfor er minimal.

Martinsen sier det er viktig å understreke at dette er en maksimaltillatelse og at utslippene for det meste vil ligge langt lavere.

- Eksempelvis har vi de siste par månedene knapt nok brukt polyDADMAC i det hele tatt, sier utviklingsdirektøren.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no