14. okt
BEHOLDE: Sydvarenger Gruve vil beholde sine to brakkerigger i drift i hendholdsvis ett og to år til.
 
Gruva vil fortsatt beholde brakkene
Sydvaranger Gruve får stadig flere lokalt ansatte, men ønsker fortsatt å beholde de mye omtalte boligbrakkene.

Publisert: 16.des.2013 15:46
Oppdatert: 23.okt.2017 10:35

I begynnelsen av 2012 ble det i Utvalg for plan og samferdsel vedtatt at bedriften skulle få beholde brakkeriggene i nye to år. Nå søkes det om to år til for riggen med 44 rom i Bjørnevatn, samt ett år for brakkeriggen i Verksbakken, som også inneholder 44 rom. Det skriver økonomi- og personalsjef Sissel Bækø i søknaden som i starten av desember ble sendt til kommunens plan og byggesaksavdeling.

Utfordringer

Det er med bakgrunn i de kompetanseutfordringer Sydvaranger Gruve har i forhold til tilgjengelig kompetanse lokalt, at det igjen søkes om å beholde brakkeriggene. I søknaden går det frem at antallet pendlere i perioden 2010 til 2013 har ligget nogenlunde stabilt på rundt 125, men at man de siste året har sett en nedgang. Per november er antallet pendlere på 109. Det er i dag 421 ansatte på bedriften, av disse er 74 prosent lokal arbeidskraft. I søknaden påpekes det at bedriften er svært fornøyd med denne utviklingen. De har tidligere hatt som mål å ha en arbeidsstokk bestående av 80 prosent lokale innen 2014, men skriver at man nå regner med å komme opp mot 90 prosent i samme tidsrom.

Lærlinger

Sydvaranger Gruve har et utstrakt samarbeid med Kirkenes Videregående skole, og har siden våren 2011 tatt inn 15 lærlinger. De som til nå har vært oppe til fagprøve, har bestått, og de er alle tilbudt stillinger i bedriften. De samarbeider også med skolen slik at ansatte som ikke har fagbrev, kan ta dette som privatister. I 2014 regner de med å ha ti lærlinger i gruva, fem på prosessanlegget, to på mekanisk vedlikehold samt en hver på automasjon og elektro. De jobber også aktivt med å få ungdom under høyere utdanning tilbake til Sør-Varanger, og skriver i søknaden at de har lyktes med dette ved flere tilfeller.

Behov

Videre påpekes det i søknaden at bedriften vil vurdere alternative løsninger til boligrigg for pendlere, men at de per i dag ikke har alternativer som er fleksible nok i forhold til de behov bedriften har. I løpet av 2014 vil bedriften også ha prosjekter i forhold til omlegging av skift på spesifikke områder til lokale ordninger, og forventer med dette å øke antall lokalt ansatte med 40 personer. I tillegg vil rekruttering av stillinger som i dag er besatt av pendlere, ved naturlig avgang bli søkt erstattet med lokale avtaler.

– Det er mange som seriøst vurderer å flytte hit, og det er veldig positivt. Men en utfordring kan være at ektefellen trenger jobb. En annen ting er at de også må selge huset der de bor, kanskje med tap, og kjøpe et nytt hus her som er mye dyrere. Jeg tror det kan ta tid, og det er en stor utfordring, men vi har godt håp om å klare å nå målene våre, sa økonomi- og personalsjef, Sissel Bækø til avisa i sommer.

Vi lyktes ikke å få kontakt med Sissel Bækø for ytterligere kommentarer mandag. Brakkeriggene ble opprinnelig satt opp i 2009, med en klar forutsetning fra politisk hold om at to år skulle være maksimumsgrensen. Argumentet var at disse ville være med å opprettholde et pendlersamfunn, og det vil ikke politikerne i Sør-Varanger ha.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no