10. des
Deles: Analysene gis til myndighetene. Fra venstre: Henning Mortensen, Thomas Bækø og Marius A. Svendsen.
 
Gruvedata deles
Et analyseprosjekt som har jobbet med geologiske data med støtte fra utviklingsfondet, vil dele informasjon uavhengig av status for konsesjon.

Publisert: 03.okt.2017 11:21
Oppdatert: 03.okt.2017 13:14

Direktoratet for Mineralforvaltning har ikke startet behandlingen av Sydvaranger AS’ søknad om driftskonsesjon fordi søknaden ennå ikke er fullstendig.

Et analyseprosjektet som varte fra 2. januar fram til 31. juli i 2017, hadde som formål å få detaljert kunnskap om de geologiske forholdene i Sydvarangers malmforekomster.

«Siden prosjektstart har vi gjort analyser av gamle borekjerner for å lage en modell som skal gjøre utvinningen av malm mer effektiv, miljøvennlig og økonomisk», forklarte Sydvaranger AS i en pressemelding i sommer.

deler informasjon

Manglende søknadsbehandling for driftskonsesjon, eller et eventuelt avslag, ikke vil kunne medføre at verdifull data går tapt.

I søknaden den 3. januar til det kommunale omstillingsselskapet Sør-Varanger Utvikling AS, skrev Sydvaranger AS at analysene skal deles med Direktoratet for Mineralforvaltning (DMF), samt Norges Geologiske Undersøkelse (NGU).

– «Dette for å sikre at kunnskapen og informasjonen er tilgjengelig for alle fremtidige Sydvaranger-prosjekter eller drift - uavhengig av eierskap», skrev selskapet i søknaden.

Dette betyr at de ca. 3.800 historiske geologiske prøvene og kunnskapen som personell har fått, vil bli gjort tilgjengelig uavhengig av selskapets videre konsesjonsstatus.

to millioners prosjekt

Rammen for prosjektet var på to millioner, der halvparten var dekket av søker, Sydvaranger AS, og resterende beløp gjennom Sør-Varanger kommune. Den kommunale støtten gikk gjennom Sør-Varanger Utvikling AS og Næringsfondet. Opprinnelig hadde selskapet søkt om en million fra Sør-Varanger Utvikling, men selskapet ble tildelt en halv million den 2. juni 2017.

konsesjon på vent

Sydvaranger Eiendom AS søkte om gruvekonsesjon 5. mai. Ordinær søknadsbehandling tar 4-6 måneder fra oppstart.

DMF avventer fremdeles informasjon fra selskapet, før saksbehandlingen kan starte og høringer sendes ut.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no