17. okt
FORNØYDE: Frank Bakke Jensen (H) presenterte fredag langtidsplanen for Forsvaret. Nestkommanderende ved GSV, Lars Ole Ekerhovd, er fornøyd, men velger å avvente jubelen til forslaget er vedtatt. (Foto: Yngve Grønvik)
 
GSV styrkes med 150 soldater
Hvis regjeringen får det slik den vil, får GSV et helt nytt grensekompani på 150 soldater utstyrt med spesialvåpen. - Mer tilstedeværelse og kampkraft i nord er hovedbudskapet, sier Frank Bakke Jensen (H).

Publisert: 17.jun.2016 21:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:05

Samtidig som statsminister Erna Solberg (H), forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og Frp-nestleder Per Sandberg la fram endringer og milliardkutt for forsvaret på pressekonferanse i Oslo, kunne stortingsrepresentant Frank Bakke Jensen (H) legge fram planer for utbygging på pressekonferansen på GSV.

Spesialsoldater

- Vi er veldig fornøyde. Det er en åtte år gammel jobb som ligger bak denne planen. På denne tiden har verden forandret seg veldig, behovene for tilstedeværelse og kampkraft har forandret seg, teknologien har utviklet seg. Det var galt å ikke ta behovene til forsvaret alvorlig, men nå gjør vi det, sier Bakke Jensen.

Selv om det blir kutt mange steder i Norge, blir det også oppbygging, spesielt i nord. For GSV sin del betyr det opprettelsen av et femte grensekompani. Det skal ha 150 mannskaper blant annet utstyrt med mobilt luftvern og panservåpen. Noe slikt finnes ikke i Norge fra før.

- Sist vi så noe slikt var vel Rambo, ler Frank Bakke Jensen.

Realisering

Også ledelsen på GSV har grunn til å være fornøyd. Et nytt grensekompani betyr en investering på 110 millioner kroner. Bare for et par dager siden sa sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, Rune Jakobsen, at han håpet utbyggingen på grensa ikke stoppet med de to nye grensestasjonene. Fredag fikk de svar.

- Vi er veldig fornøyde, sier nestkommanderende ved GSV, Lars Ole Ekerhovd.

- Det ser bra ut for oss, men vi må likevel huske at dette foreløpig bare er en innstilling. Det er et stykke fram til realisering, sier Ekerhovd.

Planen skal behandles til høsten og vedtas til budsjettbehandlingen i Stortinget.

- Det eneste som fortsatt er uavklart, og som er veldig viktig for oss, er spørsmålet om helikopter, la Ekerhovd til.

- Historisk løft

I dag har GSV fire kompanier som koster 180 millioner kroner å drive. Et ekstra kompani antas å ville koste rundt 40-50 millioner kroner i året. Garnisonen vil da ha totalt 800 soldater.

- Vi vil styrke forsvaret betydelig, og har foreslått en opptrappingsplan over tre år der man ender opp med å bevilge 7,5 milliarder kroner mer i året enn vi gjør i dag, sier Frank Bakke Jensen.

Han kalte satsingen et historisk løft for norsk forsvarsevne og la til at tilstedeværelsen i nord blir betydelig styrket gjennom to etterretningsskip, flere ubåter, flere overvåkingsfly og F35 jagerfly.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no