23. okt
GUNNAR OG MILDRID: Bildet er tatt ved Rustefjelbma i juni 1959. Jeg reiste hjem til Tretten med Nord-Norgebussen. Gunnar fulgte Mildrid Botterud Birtledal og ble med nordgående buss tilbake til Kirkenes.

 
Gunnari-dynastiet
Gunnari-forretningen i Bugøyfjord ble startet av foreldrene til Enok Gunnari lenge før krigen.

Publisert: 14.aug.2016 07:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:07

Tidligere lærer ved Kirkenes skole, Mildrid Botterud Birtledal, har skrevet et artikkel om Gunnari-dynastiet i Bugøyfjord.

– Siden Sør-Varanger historielag ligger nede, så ber jeg om at dette publiseres i lokalavisen, sier hun.

Botterud Birtledal bor på Tranby utenfor Oslo og har gått Gunnari-dynastiet nærmere i sømmene. Mildrids mann, Gunnar Olai Olsen Birtledal, døde 6. januar i 2015.

Seks barn

Enok vart gift med Gjerterud (Gerto). De fikk seks barn: Oskar (kommuneingeniør i Kirkenes), Onni (tok over Gunnari-forretningen etter sin far og mor), Thomas (bor på Bugøynes), Arne (døde tidlig i Bugøyfjord), Ella (gift i Lanabukt), og en datter til, gift med gullsmed Hadaja i Vadsø.

Under Enok, og senere sønnen Onni Gunnaris ledelse, var Gunnari-forretningen en stor bedrift.

Gunnari hadde store lagerhus, bakeri, pølsefabrikk med reinsdyr-og fiske-oppkjøp. De hadde eget gårdsbruk med fjøs og stall der det var kuer, sauer og hest. På utslåttene oppi Klokkerelvdalen, slo de gress og kjørte hjem høy. Her hadde de ei lita rød hvilebu.

– Om sommermånedene var det oppkjøp av all slags fisk. I Revøysund hadde de forretning, lagerhus og et hvitmalt våningshus. Lagerbygningene var rødmalte. Der var det brygge med heisekran. Sverre Joki bestyrte bruket i Revøysund. Ellers var det masse små fiskebuer for folk i distriktet.
Gunnari hadde mye folk i arbeid. De hadde faste hestekarer, slåttekarer og folk som laget til ved. Varer som skulle sendes med lokalbåten, måtte fraktes ut med store prammer. Ansvarlige for dette, var Sakariasen og Iversen. Marie Joki ( Gunnars søster), hadde hovedansvar for mat og reinhold, mens Sverre Joki var disponent.

På butikken hadde de utsalg av fiskeredskaper, tauverk, ståltråd, spiker lær, skinn, parafin, tjære og stoffer. Forretningen hadde egen telefonsentral og postkontor.

Byttehandel

Gunnari drev byttehandel med Finland. De kjøpte opp vilt, reinsdyr og innlandsfisk og byttet med, blant annet mel, sjøfisk, salt, sukker og kaffe . Midtvinters kom det store reider av reinsdyr som fraktet varer fra Finland.
Fra nærmiljøet kjøpte de opp reinsdyr fra Neidenflokken ved Magga i Bugøyfjord.
Bær som molter, blåbær og tyttebær ble innkjøpt og solgt videre.

Mørketid - slaktetid

Sverre Joki organiserte førejulsslaktinga. Det var reinsdyr både fra Enare og Neiden.

Petromaks-lamper ble hengt opp på stolper rundt omkring.
Sverre Joki var en av dem som avlivet dyrene. Til dette brukte de spesielle kniver som gikk rett inn i hjernen på dyret. Dette var en ansvarsfull jobb.
– Mange kom til Gunnari for å hjelpe til med slakting, flåing og partering. Som belønning fikk de blod, innmat, hode og skanker (margebein), og dessuten penger. Skinn av skankene ble levert tilbake til forretningen. Skankeskinnene, ble strekt ut, fylt med høvelspon og hengt opp til tørk. Reinsdyrskinn spikret de fast på lagerroms-veggen. Skinn var verdifullt materiale til madrasser, skaller, kommager og luer, skriver Botnedal.
I slaktetida fikk arbeidsfolket servert kaffe og vørterkake med margarin på bakeriet. Her var nok Marie Joki «Primus motor». Dette var en ettertraktet opplevelse for arbeidsfolket. Før jul leverte Gunnari ut bokser med ansjos som julepresang til alle sine kunder, en glad tradisjon for bygdafolket. Varene etter slaktinga gikk gjerne med lokalbåten til Kirkenes og videre sørover for salg.
Brann
Under krigen brant mesteparten av Gunnari-komplekset ned til grunnen. Aino og Onni Gunnari hadde ingen interesserte arvtakere, og forretningen ble solgt til fremmede. I dag er den nedlagt.
– Kanskje er det noen som finner det liv laga. spør Mildrid.
Gunnari ga som mange husker livsgrunnlag for mange i Bugøyfjord. De hjalp mange trengende både med mat og jobb og følte ansvar for folk i bygda.
– «Gunnari – dynastiet» i Bugøyfjord har gått inn i historien, en historie som vi håper vil leve videre. Den er for stor og verdifull til å bli glemt for etterkommerne, sier Mildrid Botterud Birtledal.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no