8. des
Guro Brandshaug og Lars Petter Øie har spennende besøk på Arctic Dive Resort i Jarfjord. (Foto: Håvard Skogly Mækelæ)
 
Guo vil sette verdensrekord i seiling
Den verdensberømte profesjonelle seileren Guo Chuan fra Kina, bunkrer og planlegger verdensrekordforsøket hos Arctic Dive i Jarfjord.

Publisert: 24.aug.2015 20:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:54

Guo Chuan kom til Kirkenes søndag etter ni dagers seiling med den 30 meter lange trimaranen «Qingdao China» fra La Trinite sur Mer i Frankrike via Den engelske kanal. Turen opp norskekysten var en liten forsmak på seiling i nordlige farvann.

Nordøstpassasjen

Den kinesiske seileren planlegger å sette verdensrekord i å seile nordøstpassasjen til Kina, eller den nordlige sjørute, som den også kalles. Ferden starter i Murmansk, men bunkring og de siste foreberedelsene foregår hos Guro Brandshaug og Lars Petter Øie i Arctic Dive i Jarfjord.

- Grunnen til han er her hos oss skyldes felles bekjentskap. En av Børge Ouslands kompiser har vært med Chuan et stykke av turen, litt som kjentmann, for Ousland har jo allerede seilt denne turen, forteller Lars Petter Øie.

- De skal seile i russisk farvann og venter på at russiske papirer skal bli klare. I tillegg blir det å bunkre for turen, sier Øie.

Etter planen skal seilbåten gå herfra til Murmansk på lørdag.

Uvanlig båt

Rekordforsøket har fått mye internasjonal pressedekning, magasinet Yachting World skriver at man skulle tro den idelle båten for å gjøre et slikt forsøk ville være en båt av stål, noe som tåler is, noe kraftig, og ikke noe så vakkert som en verdensomseilende racertrimaran. Men det er akkurat det Guo Chuan har valgt. Han har kjøpt båten som Francis Joyon brukte til å sette verdensrekort i å seile jorda rundt med - alene.

Chuan har tidligere vært med i Volvo Ocean Race og er den første kineser som har gjort en jordomseiling alene. Det ligger to års planlegging bak nordøstpassasje-seilingen og med seg har han et internasjonalt mannskap fra England, Frankrike, Norge og Russland. Etter rekordforsøket vil Chuan seile «silkeruta» tilbake til Europa.

Turistsatsing

- En annen grunn til at han er her i Jarfjord er at anlegget er klart. Vi vil begynne å satse på turisme fra basen i Jarfjord igjen, sier Lars Petter Øie.

Etter at Arctic Dive opprettet base i Kirkenes for arbeidsdykking, har anlegget i Jarfjord blitt ledig.

- Den store inspirasjonen kom med besøket av Kongeskipet i sommer. Da måtte vi rydde og shine, og da ble vi inspirert til å begynne å tenke på å bruke det til turisme igjen, sier Øie.

Hovedmålgruppen er turister som vil ha eksklusive opplevelser i fred og ro.

- Vi ønsker å reindyrke dette konseptet. Vi har tidligere hatt ministere, oljesjeiker og kongelige på besøk, og alle har vært veldig fornøyde. Med dette i minne og ny giv på anlegget i Jarfjord, har vi lyst til å fortsette med eksklusiv turisme, sier Øie.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no