23. okt
KORTESJE: En bilkortesje med fem kjøretøy kjørte over Storskog torsdag. (Begge foto: Thomas Nilsen, The Independent Barents Observer)
 
Håper på null asylsøkere over Storskog i 2017
Et viktig møte med general Vladimir Kulisjov, den nest høyest rangerte personen i FSB, fant sted på Sollia etter at generalen ikke kunne nå det opprinnelige møtet i Oslo. Det ble hans første besøk i Norge.

Publisert: 28.aug.2016 16:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:07

Det var The Independent Barents Observer (TIBO) som opprinnelig skrev om at den russiske sikkerhetstjenesten FSB møtte det norske Politidirektoratet på Sollia torsdag. De to myndighetene møtes årlig for å diskutere grenseavtalen, og denne gangen var det et steinkast fra russegrensa på Storskog.

Politidirektoratet bekrefter også til SVA at møtet fant sted torsdag. John Ståle Stamnes, seksjonssjef for internasjonalt politisamarbeid, forteller at det var et såkalt hovedstadsmøte mellom general Vladimir Kulisjov fra FSB og politidirektør Odd Reidar Humlegård fra Politidirektoratet.

- Likt trafikknivå

Ifølge Stamnes var ikke hovedpoenget å diskutere tiltakene rundt flyktningekrisa i fjor høst. Det ble ikke diskutert noen spesielle grenserelaterte tiltak i forbindelse med flyktningekrisa under møtet, bortsett fra at de vil ha mer samarbeid mellom norsk politi og FSB.

Tiltakene som allerede er gjort på begge sidene av grensa ser ut til å ha stoppet strømmen, ifølge analysene fra begge land.

- På grunn av tiltakene som er gjort, håper vi og FSB at trafikknivået over Storskog vil være som det har vært i 2016, sier Stamnes.

Ingen asylsøkere skal ha kommet over til Norge via Storskog siden november i fjor. Med andre ord ser de for seg et asylsøkerfritt 2017 på russegrensa.

- Den eneste usikkerheten er rundt situasjonen i Midtøsten og sørvestlige Asia. Russland har en lang grense, påpeker Stamnes.

Landene ble samtidig enige om å samarbeide tettere for å hindre kriminalitet som følge av ulovlig aktivitet på grensa. Dette innebærer direkte informasjonsutveksling over grensene.

Møtet dreide seg i hovedsak om utveksling av informasjon, å holde kontakten mellom landene, og å oppdatere avtaler.

- Det var diskusjon om situasjonen og trendene fremover rundt grensene, også angående trelandssamarbeidet med Finland, og grensekommissærenes arbeid.

Russerne framla også et ønske om å fortsette kontakten med nye Finnmark politidistrikt, slik de har hatt med Østfinnmark politidistrikt før.

Praktiske hensyn

Tross flyktningekrisa i fjor høst og vinter, var det bare praktiske hensyn som gjorde at møtet var i Sør-Varanger.

- Normalt sett er dette møtet enten i Moskva eller Oslo. Egentlig skulle dette vært avholdt 20. til 22. september i Oslo, men den russiske siden fikk problemer med møtetidspunktet. Kulisjov foreslo å ta møtet på Storskog nå, siden han var i Murmansk-området, sier Stamnes.

Kulisjov har ikke vært i Norge før. Han er grensesjef, og den nest høyest rangerte personen i FSB. Den eneste som er høyere opp enn ham er FSB-direktør Aleksandr Bortnikov, og han kan ikke komme over Storskog på grunn av sanksjonene mot Russland etter Ukraina-hendelsene, ifølge TIBO.

Det var høy sikkerhet rundt Kulisjov, både fra norsk og russisk personell. Bilene som kom over grensa inkluderte et skuddsikkert kjøretøy, skriver TIBO.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no