14. okt
DØD ELG I HAGEN: Den hårløse elgen endte i hagen til Ruth Inger Arvola i Neiden, der den ble funnet mandag morgen.
 
Hårløs elg overlevde ikke
Ble funnet død i en hage i Neiden mandag morgen.

Publisert: 23.feb.2016 15:18
Oppdatert: 23.okt.2017 11:01

Den hårløse elgen er observert gjennom et år nå. Etter at den ble gjenstand for veterinærenes interesse i februar i fjor, ble den merket med GPS-sender i april og fulgt gjennom sommeren. Fagfolkene var svært interessert i å finne ut hva årsaken var til at elgen mistet pels på deler av kroppen.

Ble innpåsliten

I løpet av våren og sommeren fikk den pelsen tilbake, og fødte en kalv. De overlevde begge høstjakta. Veterinærene prøvde å få den fredet og ba jegerne om ikke å skyte den.

I løpet av vinteren har den imidlertid mistet pels igjen. Nå i januar kunne Roy Mikkola i Neiden fortelle at den begynte å bli innpåsliten og aggressiv. Og den var ikke redd folk.

Mandag morgen fant Ruth Inger Arvola elgen liggende død i hagen, mens kalven vandret rundt i nærheten.

Miljøvernrådgiver i Sør-Varanger kommune Trygve Sarajærvi ble varslet. Det ble også Knut Madslien ved Norsk Veterinærinstitutt. De har fulgt den hårløse elgen i Sør-Varanger i et år nå.

Ingen forklaring

Mandag formiddag var Sarajærvi i Neiden med lokale veterinærer for å ta prøver av elgen, og sende til Veterinærinstituttet.

- Det er verdt et forsøk, blant annet for å dokumentere hva som har skjedd med den, sier Madslien, som hadde planlagt å følge elgen et år til. De hadde også planer om en full obduksjon etter å ha fulgt den, men det lot seg ikke gjøre nå. Nå må de nøye seg med prøvene som ble tatt mandag formiddag.

Veterinærinsituttet vet ikke hva som var årsaken til hårløsheten. I fjor var det mange hårløse elger sør i Norge, og mange av dem døde. Neiden-elgen holdt gjennom den strenge kulda i januar, men nå var det slutt.

- Kanskje har den investert all sin energi på å få fram kalven, undrer Madslien.

Truer ikke bestanden

Han avviser foreløpig at de døde hårløse elgene har noe å si for elgbestanden. Han har ikke fått noen melding om merkbart færre elg etter fjoråret. Men han og Veterinærinsituttet vil gjerne vite årsaken til hårtapet uansett.

Hvis det er noen som har sett andre hårløse elger, eller kommer over noen framover, vil Madslien gjerne ha beskjed.

Og hva med kalven? Den vil greie seg, mener Madslien.

- Den har utviklet et voksent fordøyelsessystem nå og har ikke det samme hårtapet som mora. Den klarer seg.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no