12. des
NYMALT: - Se på oss, sier hunmyggene til hannene og slår seg ned på en nymalt planke. (Begge foto: Birgit A. Suhr)
 
Hårmygg som svermer
Hva slags insekt er dette, spør Birgit A. Suhr. Professor Arne C. Nilssen har svaret.

Publisert: 11.jul.2015 14:18
Oppdatert: 23.okt.2017 10:52

Forleden mottok redaksjonen en epost fra Birgit A. Suhr.
– Undertegnede lurer på om dere i avisa har mottatt henvendelser angående svermende insekter for tiden? Vedlegger foto av en nymalt planke som i løpet av 30 minutter var svart av små «fluer». Dette fenomen er observert både på Hesseng og Sandnes. Kan noen svare på hva dette er? Har ikke opplevd dette tidligere, skrev Suhr.
Vi videresendte mailen med bildene til professor Arne C. Nilssen ved universitetsmuseet i Tromsø. Han ble ikke svar skyldig.

Hårmygg

- Takk for artige bilder! Dette viser sverming og paring av en art som tilhører gruppen (familien) hårmygg (Bibionidae). De myggene som har store øyne (to halvkuler), er hanner, men de med mindre øyne er hunner. De voksne hårmyggene spiser på nektar på forskjellige blomster, men noen spiser ikke i det hele tatt. Larvene lever i råtnende jord. Den mest kjente hårmyggen, er den såkalte russeflua (Bibio pomonae), men det er ikke denne. Fordi russeflua har orangegule partier på føttene, og er noe større enn disse. Russeflua er vanlig i hele Norge, og kan være vanlig i Finnmark. Russeflua ble også krigsflue, da man trodde at masseforekomst av den betydde krig og annen elendighet. Man mente også at den kom fra Russland. Men dette er altså ikke russeflue (Bibio pomonae), sier han.

Hele landet

Han sier videre at han ikke kan ut fra bildene si helt sikkert hva arten kan være.

- Jeg kan gjette på en art som kalles gulvinget hårmygg (Bibio brunnipes) som finnes over hele landet. Det finnes 16 arter hårmygg i Norge. Hårmyggene verken biter eller stikker, og hvorfor de oppsøkte det nymalte, hvite bordet, er vanskelig å si. Men det gir god kontrast til de svarte insektene, slik at hannene skal oppdage dem. Det gjelder at hannene finner dem slik at de blir paret og kan få avkom. Det er det det handler om i naturen. Hårmyggene regnes ikke som skadedyr, og de kan i noen tilfeller være god mat for ferskvannsfisk, sier professoren.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no