7. des
HAIKERE: Elevene er mellom 18 og 23 år, og har blitt veldig godt behandlet på veien. Fra venstre: Daniel Budahl, Elisabeth Støver, Karianne Taklo, Viktoria Digernes, Martin Mathisen, Kamilla Kollenberg og Christopher Bakken.
 
Haiker på fattigdomsgrensa
Sju ungdommer fra Evenskjer i Troms har kommet seg til Kirkenes uten å bruke en krone. Og det er en skoleoppgave.

Publisert: 04.nov.2015 15:44
Oppdatert: 23.okt.2017 10:57

Tirsdag forrige uke ble de sju elevene ved Soltun folkehøgskole vekt av lærerne klokka sju på morgenen. De fikk en spontan oppgave: Å reise langs nordkalotten mens de levde under FNs fattigdomsgrense.

Altså fikk de bare bruke ti kroner per person, per dag.

– Vi ble sendt ut, og de sa at vi ikke skulle komme tilbake før onsdag denne uka, forteller elev Christopher Bakken.

Det er ikke akkurat en vanlig skoledag for de fleste. Men de fleste går ikke på Backpacker Surprise-linja. Linja involverer ikke mye av de klassiske skolefagene, men har fokus på, nettopp, å reise rundt som backpackere.

Dermed reiste elevene av gårde uten å mukke. De har haiket hele veien. De haiket fra Evenskjer sør i Troms til Senja, og fikk der reise gratis med Hurtigruten til Tromsø. Derfra gikk turen til Alta med gratis taxi, haik i privatbil og gratistur i buss.

Ekstrapoeng

Elevene får ekstrapoeng om de ikke bruker så mye penger som de har fått utdelt. Så langt har ikke elevene vært nødt til å bruke en krone.

– Det har gått bedre enn forventet. Vi har vært veldig heldige, og støtt på mange gavmilde folk, sier Christopher.

– Vi har nesten levd bedre på turen her enn på skolen. Egentlig skulle vi bruke ti kroner dagen per person på mat, men vi har fått rester fra butikker, vi har fått spise gratis på hoteller og restauranter, og vi har bodd gratis på hoteller og hos privatpersoner, forteller Martin Mathisen.

Ungdommene har også overnattet på hytter og i gammer. De to dagene de har vært i Kirkenes, har de fått bo privat hos en familie.

– Vi er ekstremt takknemlige for alt. Her i Kirkenes retter vi spesielt takk til familien Andersen, som lot oss bo her, slår Christopher fast.

– Her har vi levd i luksus i to dager, sier Viktoria Digernes.

Leiebil

Om alt har gått som planlagt, er de sju elevene tilbake på folkehøgskolen innen klokken 23 onsdag denne uka.

Til det har de fått enda mer hjelp. I Kirkenes kom de i kontakt med Bernt Nilsen, som har ordnet leiebiler til dem til Storslett i Troms. Bernt forteller til SVA at to leiebiler er ordnet ved hjelp av flere sponsorer.

For å komme seg frem, har elevene brukt både internett og kontaktpersoner. Foreldrene har også hjulpet. De kom i kontakt med folk i Kirkenes gjennom SVA.

Lærer om fattigdom

De sju som SVA snakket med er en av tre elevgrupper i klassen.

Disse sju fikk i oppgave å reise langs nordkalotten, altså Troms og Finnmark. En annen gruppe fikk i oppgave å reise langs Vesterålen og Lofoten, mens en fikk i oppgave å reise sørover mot Bodø.

Ungdommene har ikke merket noe særlig til asylsøkersituasjonen i Norge, før de kom til Kirkenes. Da opplevde de at alt av hotellplasser var fylt, og det var ikke engang en konferansesal eller liknende å oppdrive.

Men de skal ut og bli kjent med mindre heldige forhold om ikke så mange måneder. Det store prosjektet for elevene er en to måneder lang backpackerreise fra januar til mars.

– Vi får oppleve mange kulturer, får innsyn i fattigdom rundt om i verden, og får vite hvordan de forskjellige systemene fungerer, sier Daniel Budahl.

– Vi tar erfaringen fra turen vi er på nå, videre på den tomåneders turen, sier Martin.

Elevene har også drevet veldedighet selv mens de har reist. I Tromsø samlet de for eksempel inn penger til Redd Barna.

De sju elevene søkte seg inn på backpackerlinja fordi de ikke var helt sikre på hva de ville gjøre videre i livet.

– Broren min gikk på linja på folkehøgskolen året før meg, og sa at det var et bra valg om jeg var usikker, sier Daniel. Viktoria kom av samme årsak. Hun hadde en søster som gikk der før.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no