9. des
MED I BOK: Hallgeir Fredriksen er en av de grenseløse forfatterne som er med i en bok kalt "grenseløse forfattere". (Foto: Tor Sandø).
 
Hallgeir F med i grenseløs bok
Hallgeir Fredriksen, som forfatter kalt «Hallgeir F», er med i en ny bok med kunstneriske bidrag fra 34 grenseløse forfattere.

Publisert: 16.des.2016 17:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:12

Jakobsnes-forfatteren skriver på nynorsk og har til nå offentliggjort sine dikt kun i Sør-Varanger Avis. Boken «Grenseløse forfattere 2» som gis ut av kulturforlaget Brak med grenseløse forfattere er hans forfatterdebut.

- Jeg har skrevet dikt i over 30 år og det er veldig spesielt og få elleve av mine dikt i en bok. Jeg er også veldig takknemlig overfor lokalavisa som trykker diktene mine, sier Fredriksen.

Utvelgelsen

Tidligere hadde Hallgeir F diktene skrevet ned i bøker. Disse, anslagsvis 1100 dikt, ble kastet. Nå teller antallet dikt i det elektriske arkivet mellom 1500 og 2000.

- Jeg har alltid penn og blokk liggende. Får jeg en ide, så skriver jeg den ned. Nå er jeg med i et skrivemiljø sørpå som jeg finner veldig givende, sier Fredriksen.

- Nå er det aldri bra det. Man angrer vel litt på at tekster blir borte. Men nå har jeg jobbet det opp igjen til et anselig antall igjen da, sier han.

For Fredriksen er poesien kun en hobby.

- Tidligere skrev jeg kåseri også. Men kåseri er ferskvare, som ikke er holdbar seks måneder etter at de er skrevet. Slik er det ikke med dikt. De lever evig.

Julegave

Fredriksen er stolt over å ha vært med på boken som grenseløs forfatter.

- Det er klart det er spesielt å debutere i en alder av 63 år. Nå drømmer jeg om å gi ut en bok som er helt min egen, gjerne med dikt og bilder sammen.

Men først så er det salg av boka han er med på som gjelder. 34 grenseløse forfattere fra hele landet (og noen utenlandske) har fått ti sider hver som boltringsplass. Her er både viser, essays og dikt. Fredriksen bidrar med elleve dikt.

- Det er tydeligvis mange som leser diktene mine i avisa, så etterspørselen etter bøker har vært store. Tydeligvis er det flere bøker som ligger under juletrærne denne jula. Det vanskelige var å velge ut elleve dikt blant hele samlingen min. En nærmest umulig utvelgelse.

Hallgeir Fredriksen er sterkt opptatt av diktning og han leser mye dikt for å hente inspirasjon.

- Tidligere skrev jeg på bokmål. Jeg har noen hundre bokmålsdikt, men synes ikke jeg får det til i samme grad som med nynorsk.

- Ja, mer enn det skolen forstår, tror jeg. Problemet er at det i mitt hode så får ikke elevene den opplevelsen som de fortjener med den lekne teksten. Det er for mye regelstyring som fører til at ungene føler seg bunden.

- Har ingen sterke inspirasjonskilder i så måte, men jeg har lært en del av Haldis Moren Vesaas, sier diktforfatteren.

Diktforfatteren fra Jakobsnes føler han har levd et spennende liv. Opplevelene blir tatt vare på i dikts form.

- Ja, jeg har opplevd mye spennende og sett mye rart. Det inspirerer meg til å skrive dikt. Det jeg ikke får til er å skrive sterkt personlige dikt, i dybden av menneskesinnet og sterkt politiserte dikt holder jeg meg også helst unna, sier Fredriksen.

Kjærlege venar (fra temaheftet Makt og begjær)

Dei kvilte frå flukta?

bad håpets bøn?

kinna var våte?

av tårene raude?

Stunda bar togn

?inga ande?inga trøyst?inga søster eller bror?

- berre størkna blod?

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no