8. des
 
Han Alfon er død
Tidligere ordfører og arbeiderpartipolitiker Alfon Nikolai Jerijärvi døde torsdag, 79 år gammel.

Publisert: 25.jun.2018 17:05
Oppdatert: 25.jun.2018 17:16

Alfon Jerijärvi døde etter kort tids sykeleie, opplyser familien. Han etterlater seg kona Evy og fem døtre.

Jerijärvi startet sitt arbeidsliv hos AS Sydvaranger, hvor han var læregutt og tok svennebrev som dreier. Senere ble han rektor på Yrkesskolen på Hesseng.

Jerijärvis politiske liv startet med hans engasjement for å få skole på Sandnes. Da hadde han selv fått fem døtre.

Sandnes arbeiderlag

Ved kommunevalget 1975 ble han valgt inn som representant fra det nystiftede Sandnes Arbeiderlag og havnet i formannskapet. I 1979 ble han valgt som varaordfører, og da ordfører Arnt Isaksen ble syk og senere døde i 1980, var det Alfon Jerijärvi som rykket inn som ordfører.

Da ble han også styremedlem i AS Sydvaranger, slik det var vanlig at ordførere var.

To år etter ble han tilbudt jobb som personalsjef på AS Sydvaranger og ba om fritak fra politiske verv.

Alfon ble på nytt valgt som ordfører i 1991 og fikk etterhvert jobben med å lede kommunen gjennom den vanskelige omstillingsperioden da gruva ble lagt ned. Han satt som ordfører i tre perioder, helt til 2003, da han gikk av med pensjon.

Kongens fortjenstmedalje

Men han klarte ikke å forlate arbeidet helt, spesielt siden han i hele sitt liv hadde et sterkt forhold til gruveselskapet. Derfor jobbet han en stund for selskapet ScanCore, som hadde planer om å gjenåpne og drive gruva for Nordberg Eiendom, da de kjøpte eiendommene i 2006.

Samme år fikk Jerijärvi Kongens fortjenstmedalje i gull. Fylkesmann Gunnar Kjønnøy sa da at medaljen ikke bare var for hans banebrytende og samfunnsnyttige innsats innen politikken, i skoleverket og kulturlivet.

Det var spesielt den sterke innsatsen i forbindelse med de omfattende omstillingene Sør-Varanger hadde vært gjennom Jerijärvi ville bli husket for.

Korpsmusiker og snekker

Jerijärvi vil også bli husket for sin humor og for å ha spilt i korps. Da han pensjonerte seg og begynte i Bjørnevatn ungdomskorps, kommenterte han vittig at han dro gjennomsnittsalderen ned.

I sin ungdom spilte han gitar i danseband. I tillegg var han en dyktig håndverker som brukte mye tid i snekkerboden. Mange er det som har store og små trearbeider som den tidligere ordføreren har laget, gjerne av gjenbrukte materialer.

Som ordfører var Jerijärvi svært aktiv og uttalte seg gjerne til pressen først om saker han brant for. Som privatperson var han beskjeden. Men etter en fallulykke på hytta for fire år siden tok han åpenhjertig imot SVA og fortalte om hva som hadde skjedd, og hvordan han hadde det.

«Det var ikke min tur denne gangen», sa Alfon Jerijärvi med glimt i øyet.

Han fortalte at han savnet politikken litt, men syntes samtidig det var artig å se folk han hadde sett som små barn, nå gå til rådhuset med dokumentmappe under armen.

- Det er bra, verden går videre, sa Jerijärvi.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no