6. des
VELGER NØYE: Katja Shanina regner nøye ut prisene, for lønna er stadig mindre verdt.
 
Handleturene til Kirkenes halvert på et år
Kalkulatoren er i flittig bruk når to venninner fra Nikel er på handletur i Kirkenes.

Publisert: 06.des.2014 08:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:45

De to jentene fra nabobyen over grensa bruker lang tid og vurderer priser og varer nøye før de fyller bunnen av handlevognen med varer.
– Det er jo en form for krise når rubelen har falt så mye. Tidligere var vi vel her i Kirkenes og handlet i hvert fall en gang i uka. Nå er vi her en eller kanskje to ganger i måneden.
Begge tjener 20.000 rubler i måneden (2.654 kroner i dagens verdi rubel-krone). Verdien på lønna målt mot norske kroner har falt dramatisk siden nyttår, så det snus på hvert minste lille beløp når innkjøpene skal gjøres.
Katja Shanina drar flittig fram kalkulatoren for å regne seg fram til hva prisen blir i rubler,
– Jeg har lyst på disse karbonadene. Jeg har smakt dem før og syns de er veldig gode, sier venninnen, som også heter Katja.
Karbonadene koster 28,40 i norske kroner.
– Det blir 198 rubler, regner venninnen ut.
– En normal pris, mener de og legger pakkene med karbonader i handlevognen.
– Mange av varene er billigere enn hos oss, og kvaliteten er også bedre, gir de som begrunnelse for at de ikke handler alle varene i hjembyen til tross for rubelfallet.

Gransker nøye

Da Katja Shanina fra Nikel drar bankkortet hos Rema 1000 på Hesseng betaler hun 126 norske kroner. Varene er saumfart og nøye utvalgt. Marsipan til 5,90. Tomatketchup 11,70. Potetsalat 12.80. Bleier 95,00 og en bærepose til 0,99.
– Jeg sparer bleier til barnet kommer, smiler den gravide jenta.
Venninna som også heter Katja, kjøper for 89 norske kroner.
Appelsiner til 26,31. Pølsebrød til 3,90. Italiensk salat 13.40, våtservietter til baby 9,30, karbonader til 28.40.
Sprøstekt løkt 6,50, og en bærepose til 0,99 øre.
Varene fyller litt i hver av handleposene, og er en stor - og hjerteskjærende - kontrast til nordmenn flest som knapt ser på prisene og fyller handlevognene bugnende fulle.

Ukraina og oljepris

Det massive rubelfallet forklares todelt, som følge av Ukraina-konflikten med sanksjoner og motsanksjoner. Og som følge av fallet i oljeprisen.
Camilla Viland, analytiker i DNB Markets, forklarer at rubelfallet startet med Ukraina-konflikten der sanksjoner og motsanksjoner ga laber apetitt på russisk kapital, og dermed kapitalstrøm ut av landet.
– Så fikk vi et kraftig fall i oljeprisen. Russland er svært oljeavhengig. Denne kombinasjonen gjorde vondt verre, og det ventes en resesjon, tilbakegang, om den ikke er der allerede. Den russiske sentralbanken regner med et minus på 0,8 prosent neste år, forklarer hun.
Den russiske staten har gjennom året gått inn med massive støttekjøp for å beskytte rubelen.
– 10. november ble det besluttet å la rubelen flyte fritt, siden det uansett var satt mål som å gjøre det fra nyttår av. I etterkant har staten likevel gått inn med støttekjøp. Svekkelsen var såpass brutal at sentralbanken intervenerte for å bremse raset. Norske kroner svekket seg også, men rubelen mest, konstanterer analytikeren.
Siden nyttår har rubelen svekket seg mer enn 50 prosent mot dollar, 44 prosent mot euro og 28 prosent mot den norske krona.

Politisk krig

Gaute Olvik, i Sparebank 1 Nord-Norge forklarer også rubelfallet med sanksjonene og motsanksjoner som følge av Ukraina- krisen der mange selskaper ikke ønsker å være eksponert i rubel og i stedet valgte dollar.
– Rubelen svekket seg markant, som også den norske krona, som følge av et massivt fall i oljeprisen. Både Norge og Russland er jo oljeeksportører. Denne uka gikk den russiske sentralbanken inn med et støttekjøp på 700 millioner dollar etter at rubelen falt syv prosent på en dag.
Analytikeren tror ikke den russiske resesjonen blir like dyp som i 1998.
– Landet er nok bedre forberedt i dag, kommenterer han.
– Men svekkelsen er forventet å fortsette, mer mot euro enn mot den norske krona - siden den norske krona uansett er svak.
Her er det vanskelig å spå. Vi økonomer tar for oss faktorer som vekst og inflasjon, men her er det snakk om en politisk krig der utenforgitte faktorer spiller inn.
Siden nyttår har rubelen svekket seg mer enn 50 prosent mot dollar, 45,86 prosent mot euro og 28,67 prosent mot den norske krona.

Nedgang over grensa

I november var det 25.766 passeringer over Storskog, en nedgang på 18 prosent sammenlignet med samme måned i 2013. Av disse har det vært 3441 passeringer på grenseboerbevis fra Norge og 2289 passeringere av grenseboere fra Russland.
- Totalt har det vært 60641 passeringer på grenseborebevis så langt i år. Noe som er en økning på 15,5 prosent i forhold til samme periode i 2013, melder politiet.
Dette melder politiet.
I oktober var nedgangen på 5,2 prosent.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no