15. nov
Fra pride-paraden i Kirkenes. Foto: Stian Celius
 
SVA mener: Happy pride i grensebyen!
LEDER: Kirkenes har som gruveby en sterk historisk tradisjon med opptog og demonstrasjoner mot urettferdighet rettet mot enkeltmennesker.

Publisert: 10.okt.2017 13:49
Oppdatert: 10.okt.2017 14:01

Sporene finner vi helt tilbake til en septemberdag i 1906, da en femtitalls arbeidere samlet seg under den datidens provoserende parole: «Ned med tronen, alteret og pengevældet».

Derfor var det gledelig, men også på høy tid, at Kirkenes nå fikk sin første pride i helgen. Det er temmelig nøyaktig 111 år siden den første røde parole var å se i Kirkenes-gatene. Også den gang ble den ledet av utenforstående krefter som inspirerte lokalbefolkningen til å gå ut i gatene i september. Samhold og vilje var det som skulle til.

Ellisif Wessel ville sannsynligvis vært svært stolt over Pride-paraden som gikk på lørdag. De fleste kan nesten se for seg den ivrige tynne gamle damen, som ville gått fremst i toget med et regnbueflagg. Hun ville vært klar i talen om hvordan kameratene i Russland må behandle hverandre.

Regnbueflagget på rådhusplassen var en viktig norsk markering overfor den russiske stat og det russiske generalkonsulatet. At et flagg i regnbuens farge alene skal føre til å skade barn, handler ikke om propaganda - men om paranoia.

Noen ganger fleiper folk litt med kommunens slagord om å være en grensesprengende kommune. Hvis kritikerne mangler på synlige eksempler, så var dagen 23. september noe å notere seg bak øret.

Noen av deltakerne fra norsk side mente at ordføreren kunne ha vært skarpere i talen i helga. Aktivistene håper nå på konkrete lovnader fra ordføreren om å ta opp spørsmålet om LHBT-rettigheter med sine kollegaer i Russland. Det vil nok komme.

Men Rafaelsen vet samtidig at slike spørsmål krever modning, og at slike skritt må tas steg for steg. Det er vanskelig å finne balansen for en kommune som aldri kan velge naboen.

Vi håper russiske myndigheters representanter i Sør-Varanger sender noen betraktninger tilbake til sine sjefer om LHBT-foreningene i vår naboby som måtte over grensa for å få lov til å marsjere for sine rettigheter.

Gode naboer kan nemlig lære mye av hverandre.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no