7. des
GAMMEL REGEL: En fisketur til Melkefoss med en annen grenseboer og sommergjest førte til tusener av kroner i forelegg. (Illustrasjonsfoto)
 
Har bodd i Norge i åtte år, men får ikke fiske
I helga fikk fire utenlandske statsborgere forelegg for å ha fisket i Pasvik-elva. Reglene for fiske i Pasvik-elva er fra den kalde krigens dager.

Publisert: 15.jul.2013 16:51
Oppdatert: 23.okt.2017 10:58

Den mye omtalte normaliseringen av forholdene i grensetraktene, med grenseboerbevis, festtaler og store ord fra besøkende politikere, har ikke nådd reguleringen av fisket i grense-elevene.
For der gjelder fremdeles bestemmelser fra 1976, bestemmelser laget midt i den kalde krigens dager.

- Feilinformert

I helga fikk fire utenlandske statsborgere forelegg etter å ha fisket i Pasvik-elva. Den ene av dem mener å ha vært i god tro, men føler at hun aldri fikk fremført sin sak før hun vedtok et forelegg på 2 000 kroner. Kvinnen har bodd i Norge i åtte år. Hun har lovlig opphold, men har valgt å beholde sitt russiske statsborgerskap.
Ektefellen hennes syns det blir belastende å være i avisa, men får fortelle synspunktene sine anonymt.
Bjørnevatn-mannen mener å ha blitt feilinformert av grensesoldater fra Svanvik.
- Vi har prøvd å gjøre alt riktig og har flere ganger snakket med de guttene på Svanvik. Beskjeden jeg har fått er at de som har lovlig opphold i riket kan fiske i elva. I helga hadde vi besøk av et vennepar fra Zapoljarnij, og kona mi dro til Melkefoss og fisket med den ene av dem. Resultatet ble at de ble tatt for ulovlig fiske, og fikk et forelegg på 2 000 kroner. Etter dette har jeg undersøkt saken på nytt og fått vite at for å fiske i Pasvik-elva så må en være norsk statsborger. Jeg har snakket med Svanvik-stasjonen om det, siden jeg hadde fått beskjed om at en kan fiske dersom en har lovlig opphold i riket, og de beklagde at det er gitt feil informasjon.

Vedtok forelegget

Mannen mener det er på sin plass å belyse saken også av andre grunner enn den påståtte feilinformasjonen.
- For hvorfor skal ikke de som har lovlig opphold i Norge også kunne fiske i Pasvik-elva? De jobber og betaler skatt, og burde vel også fått del av velferdsgodene som andre har.
Paret vedtok forelegget på 2 000 kroner.
- Jeg syns det er dårlig at vi ikke fikk mulighet til å forklare oss og få belyst saken vår. Vi dro på politistasjonen lørdag og da var
papirene utfylt. Jeg ville forklare bakgrunnen, men fikk beskjed om at papirene var laget ferdig, så det var for sent å gjøre noe. Derfor vedtok vi forelegget. Om ikke så hadde prisen gått opp til 2 400 kroner, og det hadde sikkert blitt mye styr og utgifter om vi hadde gått videre. Dessuten var jo gjesten fra Zapoljarnij, så vi tenkte det var best å la det ligge. Likevel vil jeg gjerne få fortelle denne historien. Jeg syns rett og slett det her er urettferdig. Det er mye snakk om grenseboerbevis og alt det her. Men hvorfor kan ikke da vi som bor her få ha det helt normalt, og ta med gjester på fisketur? Det er jo regler fra en annen tid som praktiseres.

Er oppdaterte

Etter å ha undersøkt saken sier nestkommanderende og stabsjef ved Garnisonen i Sør-Varanger, Torleif Nordhus, at Svanvik grensestasjon kun har beklaget saken dersom det er gitt feil informasjon. Det vil si at de ikke har innrømmet å virkelig ha gitt feil informasjon.
- Nei, det kan jeg selvsagt ikke garantere. Men å ha oppdatert informasjon om fisket er en del av politikurset som alle går gjennom, og jeg vil se på sannsynligheten for at det er gitt feilinformasjon som liten.
Nordhus viser også til at det ikke er loggført en slik henvendelse
- Dersom patruljen har svart på et spørsmål, så skriver de det i sin rapport. Men i forkant av påsken holdes det folkemøte for å informere, og da er det så mye folk og samtaler at det ikke blir loggført.

Rett til forklaring

Politiadvokat Jon Berthelsen i Øst-Finnmark politidistrikt sier det er beklagelig dersom paret har misforstått og trodd de måtte vedta forelegget med det samme.
- For alle har rett til å forklare seg og bruke betenkningstiden om de vil, og det burde de blitt gjort oppmerksomme på, sier Berthelsen.
Selv om et forelegg er vedtatt, så er det mulighet for å anke til tingretten. Tingretten kan da oppheve et forelegg, også uten å innkalle partene.
Folk skal ha en fem dager lang betenkningstid dersom de ilegges et forelegg av politiet.
- Bestemmelsene for Pasvik-elva har nok blitt hengende etter. De virker forelda. Bakgrunnen for reglene var selvfølgelig den kalde krigen hvor en ikke ville ha utlendinger roende rundt i Pasvik-elva, for eksempel at russerne ikke ville ha amerikanere roende rundt der, påpeker politiadvokaten.
Forøvrig er det ganske ulike regler for de to grense-elevene Grense Jakobselv og Pasvik-elva.
Begge bestemmelsene er fra 1976. Men i Grense Jakobselv kan, i den norske delen, fiske drives av norske borgere: «Og personer som det siste året har vært og fortsatt er bosatt i Norge og som ved løsning av fiskekort har fått særlig tillatelse til det».
I Pasvik-elva kan fiske bare drives av norske borgere.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no