6. des
LÆRE: På lørdag arrangerer brannvesenet Åpen dag. Da får barn og voksne opplæring i hvordan de kan sikre hjemmet mot brann i tillegg til å få prøve noe av utstyret brannfolkene prøver. (Arkivfoto: Martin Gramnæs)
 
Har du en brannplan?
Det er spørsmålet fra varabrannsjef Kjetil Prestrud i brannvesenet. Brannøvelser er tema når han inviterer til åpen brannstasjon.

Publisert: 19.sep.2013 11:50
Oppdatert: 23.okt.2017 11:16

Denne uka er det den nasjonale Brannvernuka i Norge, og i Kirkenes avsluttes den med åpen dag på brannstasjonen. Et populært tiltak, spesielt for de minste, men sikkert også nyttig for de voksne.

En av tre

Prestrud forteller at en ny undersøkelse viser at en av tre personer har ingen planer for hva de skal gjøre hvis det begynner å brenne der de bor. To av tre har i det minste tenkt gjennom hva de skal gjøre, men bare fire prosent har hatt brannøvelse og prøvd rømningsveiene. Undersøkelsen er gjort av TNS Gallup for If Skadeforsikring, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Norsk brannvernforening.

Øvelse

- Å avtale et fast møtested utenfor boligen er noe av det enkleste og viktigste man kan gjøre. Ved brann er det lett å komme bort fra hverandre i kaoset som oppstår. For oss i brannvesenet er det et skrekkscenario at folk løper tilbake inn i brennende hus for å lete etter familiemedlemmer som har kommet seg ut andre veier, sier Kjetil Presterud.

I tillegg til Åpen dag på 320 brannstasjoner i Norge, holdes det nasjonal brannøvelse med over 500 000 deltakere fra bedrifter, skoler, barnehager, institusjoner, offentlige kontorer og privathusholdninger over hele landet.

Oppfordrer

- Barna har brannøvelser i barnehagen og på skolen, og mange voksne har jevnlig øvelser på jobb. Men det er hjemme vi oppholder oss mesteparten av døgnet, og det er i boliger de fleste dødsbrannene oppstår. Derfor burde det være opplagt at vi har brannøvelser hjemme også. Vi oppfordrer særlig alle barnefamilier i til å bli med på Nasjonal brannøvelse, sier Presterud.

Åpen dag

Brannstasjonenes åpen dag er lagt opp som en familieaktivitet. Her får barn og voksne opplæring i hvordan de kan sikre hjemmet mot brann. Konkurranser, slokkedemonstrasjoner og prøvesitting i brannbiler er noe av det man kan oppleve.

- Åpen dag på brannstasjonen gir oss en unik mulighet til å treffe folk i nærmiljøet. Nå som vi går inn i den tiden på året der antall boligbranner vanligvis øker, er det nyttig for oss å komme ut med gode råd om brannforebygging, sier Presterud.

I Kirkenes arrangeres Åpen dag på lørdag formiddag.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no