7. des
VERDENS NORDLIGSTE: Marte Guttulsrød håper på mange interesserte, slik at oppstart blir en realitet. (Foto: privat).
 
Har du en grønnsaksbonde i magen?
Verdens nordligste andelslandbruk kan starte opp i Sør-Varanger. Dersom du er opptatt av kortreist mat eller ønsker å dyrke grønnsaker i fellesskap, har du nå sjansen.

Publisert: 27.sep.2016 19:19
Oppdatert: 23.okt.2017 11:09

Førstkommende torsdag arrangerer NIBIO Svanhovd og Økologisk Norge et åpent informasjonsmøte på NIBIO for de som er nysgjerrige på hva andelslandbruk er, og for de som kunne være interessert i å bli med på oppstart av Svanhovd andelslandbruk fra neste år av.

Dette kan bli verdens nordligste andelslandbruk.

Nok interesserte

- Vi er spent på interessen blant innbyggerne i Sør-Varanger. Jeg vet at mange er interessert i lokaldyrkede grønnsaker, men er likevel spent på om det vil være mange nok interesserte til å kunne starte opp. Forhåpentligvis vil et slikt informasjonsmøte bidra til å spre kunnskap og interesse, forteller Tone Aandahl, initiativtaker og rådgiver ved NIBIO i divisjon for skog og utmark.

Det finnes per i dag 63 andelslandbruk i Norge, fra Bodø i nord til Lyngdal i sør. Det har vært over en firedobling på halvannet år, og veksten ser ut til fortsette.

Mange vurderer eller er under planlegging for å starte opp, blant annet i nærheten av Tromsø. Interessen for og etterspørselen etter økologisk og norskprodusert mat er i vekst. Flere og flere er også opptatt av hvor maten kommer fra, og ønsker å lære mer om matproduksjon.

Populært

- Vi i andelslandbruksprosjektet i Oikos mottar ukentlig henvendelser fra både bønder og forbrukere som vurderer å starte opp, og hittil i år har vi hatt rundt 60 personer på oppstartskurs hos oss, forteller Marte Guttulsrød, fungerende prosjektleder i andelslandbruksprosjektet.

Ved hjelp av midler fra Landbruksdirektoratet har de fått rollen som nasjonal koordinator for det uformelle nettverket av andelslandbruk i Norge.

- Jeg kommer til å fortelle litt om hva andelslandbruksmodellen går ut på, tips for å lykkes med oppstart og drift av andelslandbruk, hvordan utviklingen har vært i Norge og internasjonalt og så kommer jeg til å dele erfaringer fra andre andelslandbruk i Norge, forteller Marte Guttulsrød.

Tone Aandahl fra NIBIO kommer til å snakke om de konkrete planene for å opprette Svanhovd andelslandbruk.

- Vi håper selvfølgelig at så mange som mulig vil komme, både bønder, forbrukere og andre interesserte, sier Guttulsrød.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no