12. des
INNHOLDSRIKT: Elisabeth Musum Mathisen kan se tilbake på et innholdsrikt år i Pasvik.
 
Har hatt et uforglemmelig år i Pasvik
Trønderjenta Elisabeth Musum Mathisen avslutter i disse dager et innholdsrikt år med masse læring og nye mestringsfølelser på Pasvik folkehøgskole.

Publisert: 09.mai.2014 14:22
Oppdatert: 23.okt.2017 10:39

Denne helga avsluttes skoleåret og mange reiser hjem med gode minner og nye vennskap i bagasjen. En av disse er Elisabeth Musum Mathisen fra Verdal i Nord-Trøndelag.

Skilte seg ut

Hun søkte på ti folkehøgskoler rundt om i landet, og kom inn på alle sammen, men valget falt til slutt på Pasvik.

– Den skilte seg ut. De andre skolene var mer basert på ekstremsport, mens her har det dreid seg mest om friluftsliv, forteller hun.

Det betyr imidlertid ikke at året i Pasvikdalen har vært lite ekstremt. Mathisen og de andre på linja «Friluftsliv Finnmark», har nemlig ved flere anledninger fått prøve seg og testet grenser skikkelig.

– Naturen her oppe er så vill, vakker og ubarmhjertig. Vi har vært på mange turer, både på ski og til fots, forteller Elisabeth som er en av få trøndere på folkehøgskolen dette året.

Mye å trekke frem

Når vi spør om hvilke opplevelser som sitter igjen når året nærmer seg slutten, må hun tenke seg godt om. Det er nemlig mange opplevelser man sitter igjen med. Hun kommer likevel frem til at grensemarsjen kanskje er noe av det tøffeste. - En 20 mil lang skitur fra Treriksrøysa til Grense Jakobselv på ski. Kalde netter i telt og mye slit til tross. En enorm mestringsfølelse i det hun og de tre andre hun gikk sammen med kunne runde av det hele med et forfriskende bad etter syv døgn på tur.

– Det var årets utfordring. Jeg var kald, sliten og sulten, men det var veldig spesielt og spennende, sier nittenåringen.

– Har Finnmark innfridd forventingene?

– Absolutt. Jeg har en bror som bor i Kirkenes, og jeg var og besøkte skolen året før jeg begynte, forteller hun.

Sosialt

Det sosiale, og det å ta hensyn til andres behov er en viktig del av det å være på folkehøgskole, og Mathisen er klar på at hun har lært mye det siste året.

– Det har vært utfordrende. Vi er jo mange forskjellige personligheter som bor sammen. Samtidig har det vært veldig hyggelig og lærerikt, understreker hun.

Et år i Finnmark, betyr vinter og mørketid. Hun innrømmer at det var litt tøft mens det var på det mørkeste.

– Men samtidig var det eksotisk, og det er spesielt å se kontrasten til i dag, når det nesten ikke blir mørkt. Skolen er også flink til å arrangere aktiviteter, så vi hadde nok å drive på med, som for eksempel iglobygging og juleverksted, forteller hun.

Mange vennskap har det også blitt, og hun forteller at hun har vært på flere turer i skog og mark sammen med klassekamerater i tillegg til turene i skolens regi. Noen har til og med funnet kjærligheten. Elisabeth inkludert.

– Jeg tar ham med meg til Trøndelag, forteller hun med et smil.

Besøkte Russland

Hjemme i Verdal har hun jobbet en del frilans for ungdomsmagasinet ungint.no, og nå har hun skrevet artikkel om oppholdet i Pasvik. I tillegg til å fått smaken på varierte naturopplevelser, har det også blitt tre turer til Russland. - To ganger i Murmansk og en gang i St. Petersburg.

– Jeg var i Murmansk på utveksling. Det var skikkelig spennende, og folkene var så gjestfrie. Jeg visste ikke mye om Russland før jeg kom hit, og jeg synes det er så fascinerende at det finnes en så stor by som Murmansk så langt nord, og så nære grensen, sier hun.

Natur og miljø

Når hun nå setter kursen sørover blir planen å skaffe seg en deltidsjobb før det blir mer skole til høsten.

– Jeg har planer om å ta opp realfag til høsten for å forberede meg til videre studier. Oppholdet her har gitt meg lysten på å kanskje jobbe med noe innen natur og miljøvern. Vi har lært mye om å leve av, og med naturen her på skolen, sier hun og forteller at hun ikke hadde mye erfaring med friluftsliv, før hun kom opp hit.

– Jeg føler meg trygg på at jeg kan planlegge og dra på lengre turer ute i naturen, og kommer nok til å dra på flere forskjellige turer i Trøndelag når jeg kommer hjem. Men jeg kommer ikke til å glemme Pasvik, slår hun bestemt fast.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no