12. des
BESTILT: Bernt Nilsen mistenker NIVA for å lage bestillingsverk for Sydvaranger Gruve. - NIVA har ikke høy tillit, sier han. (Foto: Yngve Grønvik)
 
Har ikke tillit til NIVA
Bernt Nilsen i Folkeaksjonen mot giftutslipp i Bøkfjorden karakteriserer NIVA-rapporten som en kjøperapport.

Publisert: 05.sep.2014 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:42

- Jeg er skuffet over at Miljøressursgruppa, som Sydvaranger Gruve skryter om at de har etablert, ikke har fått se rapporten, og ikke blir invitert til å delta på presentasjon av NIVA-rapporten før den blir offentliggjort. Det viser at bedriften ikke tar gruppa på alvor, sier Nilsen.

- Bestillingsverk

Han sier at tilliten til NIVA allerede er lav.

- Tidligere har vi sett at de rapportene de har laget er rene kjøperapportene som skal være underlag for gruvas søknader. Legg til at NIVA i tillegg har blitt slaktet av både Sintef og Veritas i forbindelse med Nussir-rapporten. Nå ser vi det samme, de lager en rapport som passer det Sydvaranger Gruve trenger for å få øke utslippene sine, sier Nilsen.

- Jeg vil gjerne se hva nøytrale eksperter sier, sier Nilsen.

Langtidseffekt

Bernt Nilsen sier at NIVA slett ikke friskmelder Magnafloc LT38, slik man kan få inntrykk av.

- I rapporten tar de forbehold og skriver at kjemikaliet trolig ikke vil være ødeleggende for miljøet. Med andre ord, de vet ikke sikkert. Jeg har lest rapporten, og synes det er skremmende at de mener 28 dagers test på flyndre er måling av langtidseffekt. Jeg har tenkt å bo her og bruke fjorden i mer enn 28 dager, sier han.

Firedoblet

Folkeaksjonen vil sende en høringsuttalelse til Miljødirektoratet, både i forbindelse med økningen i år og økningen til neste år.

- De vil mer enn doble utslippet av kjemikalier til neste år. Så kommer den planlagte doblingen av produksjonen i tillegg. Det betyr at når det eventuelt skjer, har de firedoblet utslippet av Magnafloc i forhold til i dag, sier Nilsen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no