14. okt
TILLIT: Verneombud Kim Stenersen og ansatt Jonas Sjøkvist Karlsbakk sier at tilliten til leder Pia Svensgaard som leder for Barentssekretariatet er tynnslitt.
 
Har ingen tillit til Svensgaard
– Situasjonen i Barentssekretariatet har blitt gradvis verre etter at Pia Svensgaard tok over som leder. Det sier verneombud Kim Stenersen på vegne av de ansatte. Styret svarer med å gi lederen full tillit.

Publisert: 22.mai.2015 20:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:51

Barentssekretariatet har totalt 15 ansatte og seks som jobber i Russland. Alle av dem, med unntak av to som ikke var til stede, har skrevet under et brev som tirsdag ble sendt Barentssekretariatets styre. Styret svarte med å gi Svensgaard full støtte på et møte i Oslo torsdag.

Upopulær

Rune Rafaelsen forlot sjefsstolen og Pia Svensgaard tok plass for sju måneder siden. Rafaelsen var en populær leder. Svensgaard har fått en trangere start.

– Tilbakemeldingen fra samtlige ansatte er at arbeidsforholdene gradvis er blitt verre de siste sju månedene. De er dypt bekymret over ledelsen av Barentssekretariatet. Prosessen er blitt gradvis verre. Nå mente vi det var på tide å varsle leders leder, som er styret, sier verneombud Stenersen og ansatt Jonas Sjøkvist Karlsbakk.

Avisen får ikke tilgang til brevet og verneombudet ønsker ikke å gå i detalj om hva som står der, men de ansatte har en sterk frykt for at 20 års Barentssamarbeid skal bli skadelidende dersom Svensgaard fortsetter som leder for sekretariatet.

– Hva er det de ansatte nevner som er så ille med Svensgaards ledelse av sekretariatet?

– Vi synes vi hadde trengt en god leder. Personaloppfølgingen har vært for dårlig. Arbeidsvilkårene er ikke gode nok. Vi har en viktig jobb og er den eneste døra som står åpen mot Russland, i den spente situasjonen vi har nå. Vi har ikke råd til å mislykkes med dette, når det organisatoriske lider som nå. Dersom de manglende ambisjonene og entusiasmen får fortsette for den viktige oppgaven vi faktisk har, så kan mye av det som er bygd opp de siste 20 årene, falle i grus, sier Sjøkvist Karlsbakk og Stenersen.

Mistet troen

Torsdag fikk de ansatte den nedslående nyheten om at styret har full tillit til en sekretariatslederen, selv etter brevet de hadde sendt to dager før.

– Har dere snakket med Svensgaard selv i denne prosessen?

– Ikke siden et personalmøte som ble holdt sist tirsdag.

– Hva gjør dere videre med denne saken?

– Vi skal fortsette behandlingen av saken internt. Når det gjelder den videre behandling av saken, er vi åpen for alle løsninger, men har sendt en bekymringsmelding om måten Svensgaard løser arbeidsoppgavene på i dag. Vi ansatte skal gå i dialog med styret og Svensgaard om hvordan vi skal finne en god vei videre for Barentssekretariatet, sier Stenersen og Sjøkvist Karlsbakk.

Ingen kommentar

Pia Svensgaard ønsker ikke å kommentere denne saken.

– Nei, ikke utover at saken er styrebehandlet og jeg forholder meg til styrets vedtak, sier hun.

– Kan du svare på hvordan de ansatte skal få tillit til deg igjen?

– Jeg vil henvise deg til styreleder Stig Olsen, sier Svensgaard.

– Dette er en dypt alvorlig situasjon for Barentssekretariatet, sier nyvalgt styreleder, Stig Olsen.

– Vil du kommentere styrets behandling av saken?

– Nei, ikke annet enn at vi har uttrykt vår enstemmige tillit til Svensgaard som sekretariatsleder i Barentssekretariatet.

– Så det har ingen betydning at alle ansatte i sekretariatet stiller store spørsmålstegn til Svensgaards kompetanse til stillingen?

– Vi vil sette oss grundig inn i hva dette er for noe og tar dette på største alvor. Det er for tidlig å kommentere dette nå, annet enn at vi skal behandle det og gjøre alt vi kan for en løsning, sier Olsen.

Tirsdag kveld ble også fylkesordfører Runar Sjåstad, som sitter i representantskapet, gjort muntlig oppmerksom på innholdet i de ansattes brev til styret.

– Dette er noe som vi tar meget alvorlig og som blir håndtert av styret. Jeg sitter ikke i styret og har forsåvidt ikke noen rolle i dette, men føler et delansvar for alle ansatte, både på leder- og ansattenivå i Barentssekretariatet. Dette er ingen hyggelig sak, men er styret sitt bord og jeg er overbevist at de behandler det på beste måte, sier Sjåstad.

– Hvordan reagerer du på innholdet i brevet?

– Jeg er veldig overrasket over deler av innholdet og den krasse tonen brevet er skrevet i. Vi plikter å ta dette alvorlig og sjekke dette ut. Dette vil bli tatt opp og behandlet, sier fylkesordføreren i Finnmark.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no