10. des
FØLGER MED: Signe Tove Eliassen Togstad og Ingjerd Høyli har sett folk vokse opp fra ingenting fra butikk-korridorene. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Har sett en hel generasjon i butikken
Signe Tove Eliassen Togstad og Ingjerd Høyli har vært 25 år i samme butikk. Folk som var barn da de startet, kommer nå tilbake med egne barn.

Publisert: 17.aug.2016 17:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:07

Først var det Toves tur 4. mars, og så ble det feiring for Ingjerd lørdagen som var. Det ble både kaker, gaver og gratulasjoner på hver av dem, for 25 års tjeneste i samme lokaler skal man ikke kimse av.

- Det het Matsenteret da vi begynte her. Så het det Rimi, så ICA, og nå Joker. Men det har vært samme butikk hele tiden, forteller Tove.

De to er med på det meste i butikken. Tove er butikksjef og Ingjerd er på kjøkken og lager, men i en dagligvarebutikk blir man potet: Man brukes til alt.

Generasjonsskifte

De aller fleste er innom en dagligvarebutikk iblant, og dermed får de ansatte fulgt med på samfunnsutviklingen. Det gjelder både de som kommer og kjøper ting, og de som jobber der.

De to har lagt merke til at det skjer et generasjonsskifte i Kirkenes sentrum. Folkene som var barn da Tove og Ingjerd begynte på butikk, kommer altså tilbake med egne barn nå.

- En del av de gamle traverne i sentrum flytter eller dør, og nå kommer unge folk tilbake til Kirkenes og stifter familie. Vi merker at det kommer flere unge inn, sier Tove.

En drøss av de som i dag har ekstrajobb på Joker, var ikke engang født da Tove og Ingjerd begynte sin jobb der.

- Det er utrolig masse flinke og hyggelige ungdommer som har jobbet her. Vi husker at noen av dem har vært innom og skreket etter godter, sier Ingjerd.

Butikkarbeiderne blir også godt kjent med byens gamle, som har bedre tid og som gjerne slår av en prat.

- Vi blir en del av den daglige praten til folk, og spesielt den eldre generasjonen. Der er det flere som fremdeles kaller butikken for Matsenteret, sier Tove.

Data

I løpet av duoens tid i butikk, har vareutvalget fordoblet seg. Folk har blitt mer bereist, og de får informasjon om nye varer og andre nyheter mye raskere takket være internett. Og den største forandringen for duoens butikkjobb, var nettopp datamaskinenes inntog.

- Tidlig på 90-tallet var det datamaskiner, men ikke i samme grad. Vi måtte gå rundt i hyllene og sjekke hver gang vi skulle bestille noe, og vi måtte fysisk dra med bestillingen. Nå er alt på datasystem, som er lettere. Og vi slipper å prise om varer selv også, sier Tove.

Ikke utrygge

Konkurransen har også blitt hardere med årene: Det var bare Domus som konkurrerte med Matsenteret da duoen begynte. Men de føler ikke at jobben er utrygg.

- Mat må jo alle ha, sier de.

Hverken Tove eller Ingjerd ser for seg å slutte i bransjen med det første.

- Vi har bra sjef, og trives med både jobben og det sosiale. Det er ikke mange dagene der vi ikke føler det er greit på jobben, konstaterer Ingjerd.

- Da jeg kom fra Berlevåg, tenkte jeg opprinnelig å bli i to-tre år. Men her sitter jeg og er butikksjef, sier Tove.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no