7. des
IKKE HELT I MÅL: Enhetsleder for barnehager, Eva Johanne Johnsen, er fornøyd med at rekrutteringen ser ut til å gå i riktig retning, men sier at Sør-Varanger kommune er ennå ikke i mål. (Foto: Anne Mette Bjørgan)
 
«Har sjelden hatt bedre fagdekning i barnehagene»
- Det er utrolig lenge siden vi var så godt stilt, sier barnehageansvarlig Eva Johanne Johnsen.

Publisert: 27.sep.2015 13:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:55

Det har skjedd noe med fagkompetansen i barnehagene i Sør-Varanger de siste årene. Rekruttering av fagutdannet personale har vært et problem i årtier.

Tall fra Utdanningsdirektoratets nettsted barnehagefakta.no viser at seks barnehager i desember i fjor hadde dispensasjon fra utdanningskravet som kreves for pedagogisk leder. Disse skal være utdannet som barnehagelærere, men kommunen kan gi midlertidig dispensasjon fra kravet for ett år om gangen blant annet hvis det ikke har meldt seg kvalifiserte søkere da stillingen ble utlyst.

Bedre stilt

Per i dag har Sør-Varanger fem personer i fem ulike barnehager som har dispensasjon fra utdanningskravet, viser tall barnehageansvarlig Eva Johanne Johnsen legger fram. To ansatte er under utdanning til barnehagelærer og med dem ferdig utdannet vil to barnehager til være innenfor kravene.

En tredje barnehage har dispensasjon i et vikariat som går ut i november.

I prosent var det i desember i fjor ifølge kommunens tall 17,4 prosent av årsverkene blant de pedagogiske lederne som hadde dispensasjon. I de foregående fem årene har dette tallet vært på over 20 prosent. I dag er tallet 12 prosent.

- Ikke nok

Men Johnsen vedgår at det ikke er nok.

- Nei, vi har ikke nådd målet. 5 av 41 pedagogiske ledere har dispensasjon fra utdanningskravet. I 2008 vedtok kommunestyret i Sør-Varanger at i våre barnehager skal hver avdeling ha minimum én pedagogisk leder, én barnehagelærer og én barne- og ungdomsarbeider. Dette blir et nasjonalt krav først i 2020, men er et mål i Sør-Varanger kommune i dag.

Sør-Varanger kommune bruker blant annet lønn som rekrutteringstiltak. Pedagogiske ledere lønnes 30 000 kroner høyere enn minstelønn som barnehagelærer.

- Vi tar også inn lærlinger som skal ta fagbrev som barne- og ungdomsarbeidere og vi har elever fra videregående skole og universitet i praksis, sier Johnsen.

- Og jeg har stor tro på Utdanningsdirektoratets satsing «Arbeidsplassbasert utdanning» der direktoratet gir 50 000 kroner i stipend for å øke antall barnehagelærere. Det er i dag to i Sør-Varanger som bruker den muligheten og det er flere som vurderer å søke neste år.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no