6. des
PRIS SOM VIRKEMIDDEL: Karl-Magne Arvola sier alternativet til å bruke pris som virkemiddel ville være å bruke stangbegrensning.
 
Har solgt syv av de dyreste sesongkortene hittil i år, ingen til nordmenn
I fjor kjøpte 19 personer sesongkort til Neidenelva, i år er det solgt syv kort.

Publisert: 26.jun.2015 13:37
Oppdatert: 23.okt.2017 10:52

Leder for Fiskefellesskapet i Neiden, Karl-Magne Arvola, opplyser at det hittil i år er solgt syv kort. Etter det han kjenner til er alle solgt til finlendere.
Sesongen 2014 ble det solgt 19 sesongkort, seks av disse kortene ble solgt til nordmenn.
Prisen for å fiske i Neidenelva hele sesongen gikk i år opp fra 7.000 kroner til 12.000 kroner, noe som førte til sterke reaksjoner fra enkelte hold.
– Egentlig er dette storm i et vannglass, mener leder for Fiskefellesskapet i Neiden, Karl-Magne Arvola, og viser til det veldig begrensede antallet personer som altså valgte å kjøpe sesongkort i fjor.
– Vi var forberedt på reaksjoner, det samme fikk vi 2010 da prisen ble satt opp fra 3.500 til 7.000 kroner. Nå er prisen 12.000 kroner, og det er jo en diskusjon om en skal si at dette er dyrt eller ikke. En kan da fiske i 90 døgn, tilsvarende 133 kroner døgnet. Er det dyrt, spør Arvola og legger til at det også er gjort andre endringer.

Spre fisket

– For eksempel økte vi alderen for ungdomskort fra 16 til 18 år, og disse får fiske for hundre kroner døgnet.
Sesongkortet fra 24. juli og ut august koster 3000 kroner.
Lederen for Fiskefellesskapet forklarer at prisene ble satt opp utfra et ønske om å spre fisket, ikke få så fryktelig mye trøkk før fossen.
– Som jo egentlig er den vanskeligste plassen for laksen å komme seg opp. Det fins sikkert vel så gode fiskeplasser andre steder ved elva, men de er muligens ikke så lett tilgjengelige. Vi syns den minst vanskelige måten å regulere dette på var å bruke priser. Et annet virkemiddel er å sette stangbegrensninger, for eksempel bare ti stenger døgnet.
Døgnprisen for å fiske i Fluesonen varierer med sesongen. Fra St. Hans og en måned fram i tid er prisen satt opp fra 540 kroner til 1000 kroner.
Det første døgnet etter årets St.Hans ble det solgt 14 døgnkort.
– Flesteparten av disse ble solgt til finlendere. Det fremstilles til tider som om dette er en norsk-finsk krig, men det blir feil. Vi får for eksempel franskmenn, russere og en og annen svenske til elva, sier Arvola.

Bakgrunn

Prisene for å fiske i Neidenelva varierer både utfra lokalitet og utfra bakgrunnen til fiskeren. Det er satt opp fire kategorier: Utflyttere, barn av utflyttere, lokale Neidenfolk - og «øvrige». Det er i denne gruppa folk fra det øvrige Sør-Varanger tilhører.
Reaksjonene på prisøkningen har kommet fra andre deler av Sør-Varanger. Rolf Arvola har tidligere skrevet på neiden.no at det ikke forholder seg slik at Neidenelva nok er et  «felleseie» for Sør-Varangers befolkning.
– Fra alders tid, fra siste halvdel av 1700-tallet er Neidenelva definert som «en av de store elver, i likhet med Tana og Altaelva» og som sådan innebærer rettigheter for befolkningen «beboende i Neidendalen». Hvilket forøvrig har vært gjennomgangstonen i et uttall rettsbetenkninger og lovgjennomganger.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no