21. okt
 
Haster å endre fiskeforskriften
Når forskriftsendringer som regulerer fiske i elver, vann og grenseelver er på gang fra en sesong til den neste året etter, skulle man tro det var tid...

Publisert: 17.mar.2015 12:45
Oppdatert: 23.okt.2017 10:48

Når forskriftsendringer som regulerer fiske i elver, vann og grenseelver er på gang fra en sesong til den neste året etter, skulle man tro det var tid nok til rådighet til å gjøre en varslet endringsjobb. I forhold til å åpne for utlendingers muligheter til å fiske i den norske delen av Pasvikelva, for eksempel, har tydeligvis ikke engang godt over to år vært tid nok. For denne grenseelva gjelder fremdeles den gamle «spionforskriften». En forskrift som utelukker alle andre enn norske borgere fra å kunne fiske i elva på norsk side. En forskrift som i 2015 forlengst er gått ut på dato. For bestemmelsen om kun å slippe til norske borgere har ikke noe med fiskeforvaltning å gjøre, men om tidligere tider med kald krig og et forsvars- og sikkerhetsmessig behov for å holde «fiendtlige makter» unna grenseområdet med den eventuelle nysgjerrigheten sin.

Klima- og miljødepartementet har jobbet i to år med en ny forskrift. Dette førte ifjor til at politimesteren i Øst-Finnmark ikke overanstrengte sine mannskaper med oppgaver i forhold til å slå ned på utlendingers eventuelle fiske i «ulovlige vassdrag». Nå tør ikke politiet være tilbakeholdne i denne tjenesten lengre, fordi det ennå ikke har skjedd noen forskriftsendring. Dette betyr at sålenge den nye ikke er på plass, er det den samme, gamle som gjelder. I sin tur betyr det at den lokale politimyndighet må reagere ved eventuelle brudd på lovverket. Finner de en utlending ved Pasvikelvas bredd, kommer det til å medføre en reaksjon, sannsynligvis en bot. Dette var politimesteren overmåte klar på under Åpen dag på den nye Pasvik grensestasjon i helgen.

Det er merkelig at en i utgangspunktet så enkel sak som dette skal måtte ta så umåtelig lang tid å få gjennomført en endring av. Fylkesmiljøvernsjefen uttalte allerede for to år siden, og gjentok ifjor at dette er en sak som gang på gang på gang har vært tatt opp både med departementet og i Den norsk-finske grensevassdragskommisjonen.

Befolkningen i Pasvikdalen har reagert minst like ofte, - og gjentok sist søndag sitt syn og sin reaksjon på at utlendinger utelukkes fra elvefisket. Selv innbyggere med årelang fartstid og bostedsadresse i Pasvikdalen utelukkes, fordi de har et annet pass enn norsk.

Man kan ikke annet enn å undres på om det er noen i det norske myndighetsapparatet som jobber bevisst for å trenere og motarbeide også denne moderniseringen og normaliseringen av forholdene i grenseområdet her nord. Selv om man egentlig ikke skulle tro det er slik. Justisdepartementet overlot nemlig saken til miljømyndigheten for to år siden, nettopp fordi de ikke lenger kunne se grensekontrollpolitiske behov for å fortsette den gamle praksisen.

La oss inderlig håpe at klima- og miljødepartementet nå snarest mulig får fart på arbeidet med den nye forskriften, slik at ikke nye fiskesesonger kommer og går før dette er ordnet opp i.

Det er jo ikke så lenge nå før ny fiskesesong braker løs for fullt.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no