17. okt
OPP I DAGEN: Conny Michelle Vang I LLH Finnmark. Oddvar Faltin fra Rosa kompetanse, politiinspektør, Laila Søndrol, og fungerende politimester, Trond Eirik Nilsen, og andre fra politiet var samlet for å sette søkelys på hatkriminalitet.
 
Hatkriminalitet blir sjelden anmeldt
Politiet frykter store mørketall rundt hatkriminalitet, også i Sør-Varanger. Tirsdag ble de skolert i temaet.

Publisert: 09.apr.2014 15:35
Oppdatert: 23.okt.2017 10:38

– Jeg vet at folk i Kirkenes har blitt slått ned fordi de er homofile, forteller leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) i Finnmark, Conny Michelle Vang som deltok på møtet.

Kvier seg

Politiet hadde tirsdag besøk av Oddvar Faltin. Han er leder for et prosjekt kalt Rosa kompetanse i regi av LLH. Gjennom prosjektet reiser han rundt i forskjellige politidistrikt og skolerer politifolk om hvordan man møter kriminalitet som går på kjønn, legning og religion.

– Dette er et veldig positivt tiltak, og det er svært viktig for oss å få dette problemet opp i dagen, sier fungerende politimester, Trond Eirik Nilsen.

Faltin forteller stygge historier om lesbiske og homofile som blir slått og spyttet på, men som aldri går til politiet med det de har vært utsatt for.

– Mange holder det for seg selv. De tror ikke det nytter å gå til politiet med slike saker, sier han.

Mørketall

Nilsen i politiet frykter for at det kan være store mørketall hva angår hatkriminalitet også i Sør-Varanger. De har svært begrenset tallmateriale på denne typen kriminalitet. På Kirkenes politistasjon har de bare registrert tre saker som gikk på hatkriminalitet fra 2010, der to var motivert på rase og en gikk på religion.

– Folk må vite at de ikke skal sitte inne med slike saker. Hos oss skal de ble møtt med alvor, forteller politiinspektør Laila Søndrol, som også deltok.

Tankesett

Rosa kompetanse jobber også med å endre tankesettet hos folk. Faltin nevner et eksempel der en mann var blitt kastet ut hjemmefra og ville ha hjelp fra politiet til å hente ut tingene sine. Da spurte politiet: Hva heter kona di?

– Han bodde sammen med en mann, og man burde kanskje heller spørre «Hva heter den du bor sammen med», forteller han, og legger til at politiet absolutt ikke er verstinger på temaet.

– Jeg skulle ønske vi slapp å reise rundt å fortelle om dette, men det viser seg at vi fremdeles har en del å snakke om rundt temaet, legger Faltin til.

Nilsen synes dette er veldig viktig.

– Vi lærer å utfordre oss selv på hvordan vi håndterer denne typen kriminalitet. Dette er noe vi må ta på alvor, slår han fast.

Øst-Finnmark gode

Vi og politiet, er av den oppfatning at for å bekjempe dette, må vi ha mer kunnskap om hva som skjer, hvem som er utsatt, hvem som gjør dette, hvilke type handlinger som utføres og hvor det skjer, sier Faltin, som samtidig skryter av Øst-Finnmark politidistrikt, som er det politidistriktet som nå har best dekning på skolering innen Rosa kompetanse.

– Bare Oslo har bedre dekning enn Øst-Finnmark, og det er snakk om veldig mange flere ansatte. Det er veldig bra, avslutter Oddvar Faltin.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no