18. okt
KRITISK: Hans Hatle er kritisk til forklumping av Førstevannsområdet.
 
Hatle sterkt kritisk til Førstevannsutbygging
Høyre-politiker Hans Hatle er sterkt kritisk til en ny stor utbygging av Førstevannsområdet. – Er det vi eller investorene som skal bestemme hvordan Kirkenes skal utvikles, spør han.

Publisert: 24.okt.2014 21:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:44

Barlindhaug eiendom presenterer nå sitt nye boligprosjekt med byggestart for 90 boenheter i Førstevannslia i 2014.

– Alle må godta at kommunen skal utvikle seg og det er fullt legitimt å søke regulering, men det provoserer at utviklere som Barlindhaug eiendom ikke respekterer at lokale myndigheter fortsatt har saken ute til hrøing, for at folk skal kunne gi sine innsigelser til prosjektet. Og det før høringsfristen er ute. Det er den først 31. oktober. Dette er manglende respekt for det lokale politiske system, sier Hatle.

Innkjøringen

Høyre-politikeren spør seg om det er politikerne, de som bor i Sør-Varanger eller investorene utenfra som skal være premissleverandører for hvordan Kirkenes skal se ut i framtiden.

– Disse investorene utenfra har ingen forankring i lokale behov og lokal historie. Nå som vi ser hvordan det nye forretningssenteret til Coop vil prege innkjøringen av Kirkenes er det etter mitt syn viktig å tenke seg godt om før vi tillater flere markante og større utbygginger som vil klumpe til innkjøringen til Kirkenes ytterligere.
Sør-Varanger kommune har brukt over hundre millioner kroner til oppbygging av nye boligområder på Skytterhusfjellet og ved Prestevannet.

– Gjennom dette har kommunen lagt til rette for muligheten til boligbygging for lang tid framover med en dimensjon på 800 boenheter, hvorav 300 er belagt i dag. Det vil si at det fortsatt er 500 som er ledig. Da kan man spørre seg om det var riktig av kommunen å la private konkurrere med kommunens egne utbyggere? Var det riktig å legge til rette for alle?
Hatle føyer til at han har sans for at Barlindhaug eiendom går ut og sjekker responsen som de nå har gjort.

– Men er det marked for så stor boligutbygging. Vi har erfart at interessen for de planlagte leilighetene i gammelgymnaset, med noenlunde like boenheter og med veldig mye bedre utsikt, var heller lunken.

Direktørboligen

Til tross for at utvalget for plan og utvikling to ganger har vært skeptiske til deler av prosjektet, har Barlindhaug eiendom på nytt fremmet forslag om et seks-etasjers bygg (fire etasjer pluss to etasjer kjeller/sokkel) rett bak Direktørboligen. Dumt, mener Hatle.

– Det er historieløst å bygge inn Direktørboligen med seks-etasjers boligblokker. Direktørboligen er et funkisbygg og må betraktes som et signalbygg ved innkjøringen til Kirkenes, med området rundt, er verneverdig og er både i landskapsmessig- og kulturell sammenheng et viktig område for Kirkenes og Sør-Varangers befolkning.
Hatle er kritisk til Barlindhaug eiendom i denne saken.

– Dette er ingen stor sak, men økonomisk så har de vel sine motiver i denne saken. Men jeg ville tatt det litt mer med ro dersom jeg hadde vært dem, sier kommunestyrepolitikeren.

– Dette må være en misforståelse

Administrerende direktør Jens-Arne Johnsen i Barlindhaug eiendom er et stort spørsmålstegn etter å ha fått høre om Hans Hatles innspill om eiendomsselskapets planer i Førstevannsområdet.

– Vi forteller alt vi gjør på våre nettsider. Vi har ikke gått ut noen plasser og annonsert at vi skal starte. Vi er inne i en reguleringsprosess og har en god dialog med kommunen og utvalg for plan og samferdsel. Siste revisjon av planen er foretatt i samråd med utvalget. Dette må bero på en misforståelse. Opplysningene om Førstevannsområdet har ligget på våre nettsider i to år, sier Johnsen.

Ingen provokasjon

– Men på nettsidene deres står det at utbyggingsstart skal skje i 2014?

– Det vil ikke skje i 2014, men i 2015. Dette er ingen provokasjon. At vi er åpne med våre planer må sees som positivt. Vi forteller bare om de planene vi har. Men her har det nok skjedd en kortslutning i resonnementet. Dersom vi kjøper et område, så forteller vi jo alltid hensikten med de utbyggingsplanene vi har.

– Hatle sier dere ikke har respekt for lokale politiske lover og regler?

– Vi kan også plan- og bygningsloven, der det heter at vi må vente på de politiske prosesser før vi setter planene ut i live.
Johnsen sier at Barlindhaug eiendom og Utvalg for plan og samferdsel i Sør-Varanger kommune er enige om veien videre i utbyggingen av Førstevannsområdet.

– De hadde sine innsigelser, vi hadde møte med dem og vi ble enige i samråd med dem.
Johnsen er også kritisk til Hatles tanker om utbygging utenfor områder som kommunen eier.

– I alle andre byer ønsker man det slik at man bygger ut der innbyggerne vil bygge og ikke der kommunen vil bygge. Tenk på innbyggerne i Kirkenes og ikke lag et utbyggingsmonopol.

Direktørboligen

Barlindhaug eiendoms direktør sier det ikke er grunn til å være urolig for Direktørboligen.

– Vi har samme respekt for bygget. Derfor er all ny bebyggelse plassert ved siden av og bak, også dette i samråd med kommunen. Vi arbeider for en framtidig bruker av Direktørboligen, som kan bruke dagens bygg mest mulig slik det er, men bygget trenger en bruker, ellers forfaller det. Vi tror også at moderne leiligheter trengs i Kirkenes, det er nok mange også her som kan tenke seg enklere boforhold med innomhus parkering og heis opp til leiligheten. Som for andre byer, trenger også beboerne i Kirkenes flere valgmuligheter når de skal bestemme seg for boform og bosted. Det har med å være en attraktiv by, sier Johnsen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no