11. des
 
Havforskningsinstituttet: Ingen lekkasje fra atomubåt etter et tiår
Den russiske atomubåten K-159, som ligger på havbunnen ved utløpet av Murmanskfjorden, sank under slep da den skulle hugges opp i 2003.

Publisert: 25.jan.2018 08:15
Oppdatert: 25.jan.2018 08:16

I 2014 dro forskere fra det norske Havforskningsinstituttet, Statens strålevern og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet ut til området sammen med russiske eksperter. Nå i 2018 er rapporten ferdig, og forskerne har kommet fram til at det på det tidspunktet ikke var noen lekkasjer fra reaktorene i ubåten. Det skriver instituttet selv på imr.no.

– Ubåten har rundt 800 kilo brukt kjernebrensel om bord og ligger på 246 meters dyp, mindre enn 13 mil fra grensen til Norge. Den er en potensiell forurensingskilde for Barentshavet og fiskeriområder for Norge og Russland som det er viktig å følge med på, står det i artikkelen.

– Det er viktig å ha oppdatert kunnskap for å kunne gi kvalitetssikret informasjon, blant annet om det oppstår en eventuell lekkasje, sier forsker Justin Gwynn i Statens strålevern til instituttet.

Ni av ti russere om bord på ubåten døde i ulykken i 2003.

Her finner du den ovennevnte rapporten.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no