23. okt
SJEKK TIL SOMMEREN: Havna utenfor og landområdet rundt den gamle slippen i Bugøynes skal miljøsjekkes til sommeren. (Foto: Arkiv)
 
Havna på Bugøynes skal miljø-sjekkes
Sør-Varanger kommune og FeFo har fått pålegg fra Fylkesmannen i Finnmark om å foreta miljøundersøkelser ved det gamle skipsverftet på Oterneset i Bugøynes. Bygdelaget betviler nødvendigheten av undersøkelsene.

Publisert: 12.jan.2016 12:36
Oppdatert: 23.okt.2017 10:59

Ifølge advokatfullmektig Christina Dahr i FeFo så er det både de og kommunen som har fått pålegg om å foreta miljøundersøkelsene på eiendommene som det tidligere skipsverftet Varanger maritime brukte på Bugøynes.

- I den forbindelse har vi gått sammen for å gjennomføre disse undersøkelsene. De vil vise hvorvidt det er nødvendig med opprydning, sier Dahr.

Til sommeren

Finnmarkseiendommen/ Finnmárkkuopmedat (FeFo) og kommunen skal sjekke mulig forurensning både på land og på sjøbunnen utenfor det gamle verftet. Sør-Varanger kommune har ifølge miljøvernrådgiver Trygve Sarajärvi to eiendommer bak «Slippen», mot berget.

- Per i dag arbeider vi med å få innhentet tilbud fra konsulentfirmaer som kan påta seg å gjennomføre undersøkelsene. Vi påregner at disse undersøkelsene kan gjennomføres sommeren 2016. Når undersøkelsene er gjennomført kan vi si hvilke tiltak som kan settes i verk for å få fjernet forurensningene, skriver Sarajärvi i et brev til miljø- og infrastrukturgruppa i Bugøynes bygdelag.

- Ikke nødvendig

Leder for miljø- og infrastrukturgruppa i Bugøynes bygdelag, Elisabeth Hastad, bestrider nødvendigheten av undersøkelsene.

- Målet for oss er å få en renest mulig havn på Bugøynes, spesielt nå når det er nye muligheter for fiskeindustrien her. Ifølge de nyeste opplysningene vi har, er det ikke nødvendig å få et konsulentfirma til å undersøke dette. Kommunen sliter med økonomien og da er det ikke nødvendig at et konsulentfirma skal inn og motta 400 000 til 500 000 kroner for jobben, sier Hastad.

Hun sendte denne uken et brev til kommunen om dette.

- Forurensningsspørsmålet har jo vært oppe før. Jeg mener kommunen i stedet for å engasjere et konsulentfirma, skal ta fatt i det som er undersøkt tidligere. Med forbehold om at kommunen må forholde seg til nye miljøkrav her, så må vi slå fast at problemet ikke er så stort som fryktet. Så får det vurderes om man skal grave bort problemet eller gjøre det enkelt ved å sementere et lokk over, sier Hastad.

FeFos ansvar

Miljødirektoratet slo i mars i fjor fast at det er FeFo som har ansvaret for eventuell forurenset grunn utenfor det tidligere skipsverftet på Bugøynes. FeFo var ikke enig i denne avgjørelsen, anket den, men denne førte ikke fram. Miljødirektoratet opprettholdt dermed Fylkesmannens vurdering i saken.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no